2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Évadzáró a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál

2012/2013- fordulópont az együttes életében
A Miskolci Szimfonikus Zenekar izgalmas, változásokkal teli évadot tudhat maga mögött.

Az első, a zenekar életében meghatározó pillanat volt, amikor 2012 októberében lemondott a zenekart több mint 5 éven át igazgató Szabó Péter. Az új igazgató megválasztásáig Kovács László művészeti vezető töltötte be a megbízott ügyvezető igazgatói posztot. Bár rövidnek ígérkezett ez az ideiglenes állapot, a pályáztatás sikeres lezárásáig végül 8 hónapot kellett várni. Így a 2012/2013-as évad, valamint a 2013/2014-es ünnepi jubileumi évad tervezése Kovács László irányításával ment végbe.
A zenekar számára nagy veszteség volt hogy az elsősorban koncertteremként szolgáló Művészetek Háza 2013. január elsejétől átkerült a Miskolci Kulturális Központ fenntartásába. A változás a zenekari munkát illetően ez idáig zökkenőmentesen zajlott, a próbák és a koncertek rendje és lebonyolítása változatlan maradt. Mindezek ellenére számos veszteséggel kellett számolnia az együttesnek és közönségének. Ilyen többek között az emeleti kávézó bezárása, a szólista öltözők számának csökkenése, valamint a nézőtéri személyzet számának csökkenése.
A zenekar életében bekövetkező legfontosabb változás az együttes költségvetésében történt. Az önkormányzati támogatás összege a 2012. évi 345 M Ft-ról 2013-ban 194 M Ft-ra csökkent. Ez 44 %-os csökkenés egy része magyarázható azzal, hogy a Művészetek Házának működtetése már nem a zenekar feladata. Mindennek ellenére a csökkenés mértéke 25% az előző évihez képest.
A nehéz időszak ellenére a zenekar törekedett arra, hogy közönségét minden alakommal magas szintű, színvonalas és színes programokkal szórakoztassa.
A 2012/2013-as évadban a zenekar új bérlettel jelentkezett; a Mesterbérlet helyébe lépő Gyöngy Bérlet , három koncertből álló sorozat, mely tematikájában a barokkra valamint a koraklasszikára épít, s első évében szép közönségsikert ért el, mely arra sarkallta az együttest, hogy következő évadában is meghirdesse barokkos programját. A Népszerű Bérlet műsora bővült, s olyan neves karmesterek és szólisták léptek a zenekarral a Művészetek Háza színpadára mint Mika Eichenholz, Nicolaus Richter, Karolosz Trikolidisz és Gál Tamás karmesterek, illetve Várjon Dénes zongorista, vagy a világhírű Szergej Nakarjakov trombitavirtuóz. Ezen bérlet keretein belül két ősbemutatóra is sor került; 2012. október 1-én Cser Ádám Lux Aeterna, valamint 2012. november 19-én Fekete-Kovács Kornél Hegedű-szárnykürt kettősversenyére, ahol a szerző mellett Bujtor Balázs hegedűművész is a színpadra lépett.
A zenekar nem csak bérletes hangversenyeit zárta hatalmas sikerrel, egyedi koncertjeik is nagy népszerűségnek örvendnek. Sikerességüket az is igazolja, hogy immár több alkalommal kerül megrendezésre az Újévi Hangverseny, a Promenád koncert valamint a legkisebbeknek szóló Játsszunk zenét a szimfonikusokkal gyerekkoncert. Nagy sikerrel zárult a selyemréti Szent István templomban megrendezett Halottak napi és karácsonyi koncert is.
Ezen túl továbbra is gyümölcsöző az együttműködés a Párizsi Konzervatórium karmesterképzős osztályával. Az együttes folytatta egyedi arculatát is meghatározó Klazz koncertek sorozatát. Az idei évadban egy koncertre került sor 2013. február 1-én, ugyanis a második, könnyed műfajba tett „kirándulást” a FeelHarmonic Love című szuperprodukció képviselte. A szuperkoncert alkalmával olyan neves popénekesek léptek a Generali Aréna színpadára mint Radics Gigi, Király Linda és Király Viktor, László Boldizsár, Majsai Gábor és Pál Dénes. Az egyedi szerelmes pop tematikájú mega-koncert közel 1500 látogatót vonzott és hatalmas sikerrel zárult, melynek folytatásaként minden nap újabb videó kerül fel a világhálóra, mely végül egy kereskedelmi forgalomba nem kerülő DVD-ben foglalja össze az kivételes este eseményeit.
A zenekar aktívan vett részt a városban megrendezésre kerülő fesztiválokon; így szerepelt a Határtalan napok fesztiválon, jelen volt a Kamarakórus fesztiválon, valamint több produkcióval is szerepelt a BartókPlusz Operafesztiválon.
A munkás évadot 2013/2014-ben egy ünnepi év követi, a zenekar ugyanis következő évadában ünnepli megalapításának 50. évfordulóját. A jubileumi év programja megannyi érdekes és színes programmal kedveskedik a közönségnek; szeptemberben játékos zenei fesztivál várja az érdeklődőket, az ünnepi évadban is igazi világsztárt hoz Miskolcra az együttes, és egyedi koncertjeink különleges kínálatával igyekszik minél szélesebb közönségréteghez eljuttatni a zenét.
A jubileumi évadot a zenekar új arculattal köszönti, mely méltán reprezentálja az elmúlt ötven évet és vetíti előre a következő ötvenet.
    A zenekarból nyugdíjba vonul Davidov Szergej oboista, 30 éve a zenekar tagja Kispál Erzsébet és Siklósi Éva hegedűművészek, 25 éve zenél az együttesnél Nemes Gabriella hegedűművésznő. A zenekar Évad Zenésze díját ez évben Novák András klarinétos kapta.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek