2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Évadzáró a Miskolci Szimfonikus Zenekarnál

„A változások éve volt…”- jellemezte a 2011/2012-es évadot Szabó Péter, a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója.

A zenekar életében az elmúlt évad során számos változás történt, de az együttes tudatosan törekedett arra, hogy mindebből a közönség csak a folyamatosan magas szakmai színvonalat érzékelje. Bár az évad kezdetén a zenekart zárolásról értesítették, mégis sikerült minden tervezett programot megvalósítani, és decemberben a zárolás is feloldásra került. Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzatának Közgyűlése novemberi határozatával létrehozta a Miskolci Szimfonikus Zenekar Nonprofit Kft-t, mely a megszűnő Miskolci Szimfonikus Zenekar feladatait látja el 2012. április 1. napjától. Szabó Péter elmondta, hogy bár a szerkezeti átalakulás nem érinti a művészeti munkát, mégis egy új korszak veszi kezdetét a zenekar életében. A zenekarnál igazgatóválasztás is zajlott az elmúlt évadban. A korábbi vezető, Szabó Péter, újabb 5 évre kapott bizalmat a város vezetésétől, a zenekar társulati ülésén pedig a tagok 90 százaléka támogatta a pályázatát.

A 2011/2012-es évadban a zenekar 62 koncertet adott itthon és külföldön. A 2012-es évadban eddig 36 koncertet adott, és több mint 14 ezren látogatták a koncertjeit. A Kodály Zoltán születésének 130. évfordulója alkalmából, a zenekar ritka Kodály műveket játszott lemezre. A felvétel a Hungaroton lemezkiadó vállalat gondozásában jelenik meg várhatóan idén decemberben, és az együttes egy lemezbemutató koncerten ismerteti majd meg a közönséggel.

Szabó Péter felidézte, hogy a zenei évadot a Művészetek Háza ötéves születésnapja alkalmából megrendezett programsorozattal nyitotta a zenekar. A komolyzene kedvelői ismét a Mesterbérlet, a Népszerű Zenei Esték bérlet és a Szezonbérlet kínálatából választhattak, de a bérletes előadásokon kívül számos egyedi műsor is színesítette az évadot. A klasszikus zenét és a jazzt ötvöző „klazz” koncerteken a Hot Jazz Band, valamint Kovács László és barátai léptek föl különleges produkciókban a zenekarral. Az idén nagy népszerűségnek örvendett a legkisebbeknek szóló „Játsszunk zenét a Szimfonikusokkal” gyerekkoncert-sorozat. Nem maradt el a hagyományos karácsonyi, újévi, húsvéti koncert, valamint promenád és az ifjúsági koncertek sem. Folytatódott az együttműködés a Párizsi Konzervatórium karmester növendékeivel, és idén a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem karmester szakos hallgatóit is segítette a zenekar.

Olyan világhírű művészek látogattak Miskolcra, mint Lilya Zilberstein zongoraművésznő, és Oliver von Dohnányi, Kocsis Zoltán valamint Aldo Sisillo karmesterek. A zenekar három alkalommal koncertezett a Művészetek Palotájában, de számos vidéki helyszínre, és külföldre is meghívásokat kapott. A Zene Világnapján a németországi Marktoberdorfban adott koncertet Carl Maria Von Weber születésének 225. évfordulója alkalmából, de folytatódott az együttműködés a richterswili kórusokkal is, így májusban a zenekar két nagysikerű koncertet is adott a svájci városban.

A jövő évad kínálatáról Szabó Péter annyit árult el, hogy elfogadta a zenekar meghívását Szergej Nakarjakov, akit a világ egyik legkiválóbb trombitaművészeként tartanak számon, a zenekart pedig Karolosz Trikolidisz, Gál Tamás és Nicolaus Richter is vezényli majd a jövő évad során. A következő évadban egy új koncertsorozatot indít útjára a zenekar Gyöngy Bérlet néven, melyben igazi zenei gyöngyszemeket kínálnak majd közönségüknek. A Mesterbérlet helyébe lépő új bérlet, egy három koncertből álló sorozat, amelyben – a közönség igényeinek megfelelően – a barokk és a korai klasszicizmus közkedvelt művei csendülnek majd föl. A zenekar Népszerű Bérletének kínálata is gazdagabb lesz a következő évadban. A korábbi öt nagyzenekari és egy kamarakoncert helyett, hét nagyzenekari előadással várják közönségüket. A változásokat a zenekar megjelenésében is próbálta tükrözni, ezért új logóval és bérlethirdető anyagokkal nyitja a zenekar az új évadot.

Az évadzáró társulati ülésen idén is átadták az „Évad Zenésze” kitüntetést amit a társulati tagok szavazatai alapján ezúttal a nyugdíjba vonuló Miklós-Dienes András brácsaművész, a brácsa szólam vezetője kapott.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek