2024. 06. 21. péntek

Alajos, Leila
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF

Évadot zárt a Miskolci Nemzeti Színház

Évadot zárt a Miskolci Nemzeti Színház csütörtökön; az ülésen elköszönt a társulattól Halasi Imre, akit Kiss Csaba vált a direktori székben.

Halasi Imre úgy fogalmazott: tavaly szeptemberben, amikor a nyitó társulati ülést tartották, „kétségbeesetten az akkor ért pénzügyi zárolás miatt, nem gondoltam volna, hogy kisebb-nagyobb döccenőkkel, de elérkezünk az évad végéhez. Ráadásul egy olyan évadéhoz, amelyet nyugodt lelkiismerettel említhetek az egyik legsikeresebb színházi évadunknak” – tette hozzá.
Véleménye szerint valószínűleg mindenki megérezte már a nyitó társulati ülésen a kialakult helyzetben rejlő veszélyt, valamint azt a tétet, amely mindannyiukban még magasabbra emelte az eddig is meglévő belső igényességet.
„Tudtuk, mert készültünk rá, hogy technikai és gazdasági értelemben lebutított évad előtt állunk, de most utólag látom, hogy mindannyian azt akartátok, azt akartuk, hogy ezt rajtunk kívül senki ne vegye észre, legalábbis a színpadon zajló munkában ne legyen érezhető” – mondta Halasi Imre.
Utalt arra, hogy a pénzszűke miatt csökkentett bemutatószámú évadban is sikerült 356 előadást tartaniuk csaknem 110 ezer néző előtt. Ünnepelték a Prah ötvenedik előadását, az Anconai szerelmeseket századszor láthatták a nézők, A dzsungel könyve a százötvenedik, a Portugál pedig a százhetvenötödik előadását érhette meg.
Kitért arra, hogy a következő évad már nem az ő irányításával kezdődik, elköszön a színháztól, június 1-jén pedig a teátrum már nem mint önálló költségvetésű intézmény, hanem mint nonprofit szerezet működik.
Közölte: a következő évadban már nem lesz tagja a teátrumnak Bodor László, Simon Ildikó énekkari tag, Áron László, Baj László, Bakai László, Chajnóczki Balázs, Csizmadia Mónika, Hunyadkürti István, Kis Domonkos Márk, Korcsmáros György, Korognai Károly, Molnár Erik, Müller Júlia, O. Szabó Soma, Pataki Szilvia, Pap Lívia, Szirtes Gábor, Vida Péter színművész, valamint Krámer György, a tánctagozat vezetője és Váradi Katalin zeneigazgató.
Az évadzárón elismeréseket is kaptak a művészek. Az igazgató ennek kapcsán kifejtette: nem minden évben adnak örökös tag címet, az elmúlt kilenc évben kétszer történt meg. Idén a teljes igazgatóság egyhangú szavazata alapján örökös tag lett Molnár Anna művésznő, és Somló István színművész.
Halasi Imre az évadzárót Somlay Artúr 1929-ben írt levelével zárta, amely szerint „(…) aki komolyan veszi az embertársait, önmagát és a mesterségét, annak nehéz a sorsa”. A távozó igazgatót állva tapsolta a búcsúzó társulat. MTI

A 2011-2012-es évad legjobbjai

Örökös tagság

Molnár Anna művésznő
Somló István színművész

Az évad végi szavazások eredménye

TÁRSULATI SZAVAZÁS EREDMÉNYE

Legjobb színész: Molnár Erik

Legjobb színésznő: Varga Andrea

Legjobb férfi karakter: Keresztesi László

Legjobb női karakter: Molnár Anna

Legjobb rendezés: A nyomorultak (Rendező: Halasi Imre)

Legjobb díszlet: Menczel Róbert

Legjobb jelmez: Laczó Henriett

Legjobb a kulisszák mögött: Világosító-tár

Az év zenésze (a színház zenekarának szavazatai alapján): Váradi Katalin zeneigazgató

Év hangja-díj (Ferenczi Anett emlékére alapította 8 évvel ezelőtt Müller Péter Sziámi): Tóbisz Titusz

Fotó: Bócsi Krisztián

A szokásos jelképes jutalom mellett idén a legjobb színész, színésznő és előadás a BeviCom Kft. Telenor partner ajándékát, a legjobb karakter, díszlet, jelmez, a Géniusz Könyváruház 20.000 forintos ajándékutalványát kapják. Köszönjük a Géniusz Könyváruháznak és a BeviCom Kft.-nek!

KÖZÖNSÉGDÍJ

Máthé Baba-díj: Jancsó Dóra

Ábrahám István-díj:  Vida Péter

Legjobb előadás:  A nyomorultak

A közönségdíjat a TVK alapította.
A díjakat Pálffy Gábor, A TVK vezető kommunikációs szakértője adta át.

Az elmúlt évad díjazottjai

Miskolc megyei jogú város napján, május 11-én Déryné-díjban részesült:
Váradi Katalin zeneigazgató

Észak-Magyarország olvasóinak szavazatai alapján Az év színésze:
Jancsó Dóra

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek