2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Érkezik a Z világháború

Emberek hordái támadnak egymásra, mintha megvesztek volna – egy halálos vírus okozza ezt, amely egyetlen harapással terjed, és mindenkit magából teljesen kivetkőző, agyatlan vadállattá változtat. Szomszéd ront neki szomszédnak, a segítőkész idegen egyetlen pillanat alatt vérengző fenevaddá válik. A vírus eredete ismeretlen, a fertőzöttek száma napról napra hatványozottan emelkedik, és a betegség világjárvánnyá válik. A fertőzöttek legyőzik a világ hadseregeit, a kormányok gyorsan összeomlanak… – szerencsére egyelőre csak a mozivásznon, mégpedig június 27-től.

A Z világháború Max Brooks posztapokaliptikus regénye alapján készült A könyvben a túlélők egyes szám első személyben mesélik el az általuk megtapasztalt borzalmakat. A film producerei, Brad Pitt, Dede Gardner és Jeremy Kleiner még kefelevonatban olvasták a regényt. Elsöprő élménynek tartották, akárcsak produkciós cégüknél, a Plan B Entertainmentnél mindenki. „Öt éve még semmit nem tudtam róla, most már viszont kész szakértője vagyok a témának – mondja Brad Pitt. – Fogalmam sem volt arról, hogy ez milyen gazdag mitológia. Max könyve remek segítség volt abban, hogy behozzam a lemaradást, és olyan filmet készítsünk, amely teljesen valószerűnek ábrázol egy ilyen világjárványt.”

A regény szerkezete azonban – sok elbeszélő személyes beszámolójából áll össze a történet – nem volt alkalmas arra, hogy forgatókönyvvé lehessen alakítani. A film alkotói úgy döntöttek, egyetlen főhős szemszögéből mesélik el a sztorit, de meg akarták hagyni a témák és cselekményszálak sokaságát, hiszen először ez ragadta meg őket a regényben.

Brad Pitt-tet először a történet sodró lendülete ragadta meg, az, hogy a hősök versenyt futnak az idővel. „A megfertőződött emberek iszonyatosan rémisztőek, és remélem, a film több szinten is működik – mondja a színész-producer. – De elsősorban mégiscsak nagy nyári mozi akar lenni, amit azért is csináltam, hogy a fiaim jól szórakozzanak.”

A könyv számos visszaemlékező beszámolója segítségével meséli el a történetet, a film készítői azonban kiválasztottak közülük egyetlen karaktert; egy tipikus átlagembert, Gerry Lane-t, az ENSZ egykori vizsgálótisztjét, aki háborús bűnöket igyekezett feltárni, és az ő szemszögéből mutatják be az eseményeket. A hőst Brad Pitt alakítja.

Brad Pittben Marc Forster rendező is megbízható szövetségesre talált – a kamera előtt és mögött egyaránt. „Kifinomult, tévedhetetlen ízlésű színész, aki egyben a film producere is – dicsérte Pittet a rendező a rendező. – Nem dokumentumfilmet készítettünk, de olyan hűek akartunk maradni a valósághoz, amennyire csak lehetett. Egyikünk sem készített még hasonló mozit, ezért nagy kihívás volt a feladat, hogy valami frissel és újjal álljunk elő.”

Forster változatos munkássága nagyon imponált Brad Pittnek. Ő készítette A Quantum csendje (The Quantum of Solace) című Bond-filmet, de az Én, Pán Péter (Finding Neverland) című kosztümös életrajzi alkotást is, akárcsak a Papírsárkányok (The Kite Runner) című jól sikerült irodalmi adaptációt. Nyilvánvaló volt, hogy Forster meg tud birkózni a Z világháború összetett tematikájával és a nagyszabású akciójelenetekkel is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek