2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Erdélyi emlékek

Bánffy Miklós grófot közel sem csak nemesi származása, de nagyon is aktív közéleti is kulturális szerepvállalása miatt is ismerhetik az érdeklődők. Az olvasmányos stílusú írónak nemrég a Helikon Kiadó gondozásában Egy erdélyi gróf emlékiratai címmel, összevonva, igényes formában jelent meg újra két, visszaemlékező műve, az Emlékeimből és a Huszonöt év.

Bár – sajnos! – általánosan kevésbé ismert, mint a korszak több, hozzá hasonló alakja, Bánffy Miklós gróf a huszadik század első felének egyik legjelentősebb kulturális személyisége. Arról nem is beszélve, hogy művelt, tapasztalt és a politikában is aktív arisztokrataként a korszak folyamataira is elég jó rálátással bírt, így, ha egyet nem is értünk vele, ezeket a szubjektív véleményeket leszámítva sok tekintetben relevánsnak fogadhatjuk el az általa leírtakat.

Gróf Bánffy Miklós az első világháborút követően részt vett a Bethlen-kormány munkájában, ráadásul az egyik legkritikusabb pozíció, a külügyminiszteri tisztség birtokosaként. Néhány évvel később pedig a Romániához csatolt Erdélybe való visszatérését követően az ottani kulturális és társadalmi élet egyik vezéralakja, a magyar kisebbségi elitkultúra egyik zászlóvivője lett. Ebből adódóan két ország életéből szerzett tapasztalatokat – a második világháború viharai során pedig nyugatra került, ahonnan a kommunista hatalomátvétel miatt később sem tért haza.

Sokoldalú személyisége (politikus, író, grafikus és kultúrát szerető és értő mecénás is volt), színmű- és regényírói tapasztalatai, és a lokálistörténelem-formáló szerepe miatt Az erdélyi gróf emlékiratai méltó korképet ad arról a körülbelül fél évszázadról, amely még ma is vitathatatlanul az egyik legmegosztóbb időszaka a hazai politikának és a nemzetközi magyarságnak egyaránt.

Az Egy erdélyi gróf emlékiratai tehát nem nevezhető hiánypótló vagy épp úttörő könyvnek. Egyrészt már két korábban megjelent kötet egybevonásaként a korszakot vagy a szerzőt ismerőknek nem tud újdonságokat nyújtani, másrészt maga a korszak, az első világháború zivataros évei, és a két világháború közötti időszak már eddig is jól körüljárható volt. Az azonban biztos, hogy a témát kevéssé ismerő tömegek (tartok tőle, elég sokan vannak) ebből a könyvből különleges szemszögből kezdhetnek foglalkozni a fent említett évekkel – és a fent említett szerzővel.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…