2024. 02. 26. hétfő

Géza
1 EUR 390 HUF
1 GBP 456 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Elstartolt az Időtlen Rabszolgaság? utazó kiállítás

Elstartolt az Időtlen Rabszolgaság? utazó kiállítás

A kiállítás fókuszában a Csapda című installáció lesz
Év végén nagy figyelmet kapott az ország több nagyvárosának karácsonyi vásárában az Anthropolis Egyesület performansza, amelynek során aktivistákból álló „rabszolga csapatra” lehetett licitálni.
A mindmáig velünk élő modernkori rabszolgaságra figyelmeztet a szervezet újabb akciója, az Időtlen Rabszolgaság? utazó kiállítás, amelynek fókuszában a Csapda című installáció lesz. A kiállítás március 10-től lesz megtekinthető kéthetes váltásban, először Kecskeméten, majd Nyíregyházán, Miskolcon és Budapesten.

A 2014 végi Global Slavery Index (Walk Free Foundation) alapján a Földön közel 36 millió ember él modern rabszolgaságban. Magyarország a 167 vizsgált ország listáján 75. helyen áll. A felmérés szerint itthon 36 000 áldozat van. Az érintettek legtöbbször az emberkereskedelem útján válnak áldozattá. Magyarország kibocsátó, tranzit és célország a nőkkel, lányokkal kényszerprostitúció céljából folytatott emberkereskedelemben, és kibocsátó ország a férfiakkal és nőkkel kényszermunka céljából folytatott emberkereskedelemben. Fokozottan sérülékeny hazai területek, helyszínek az ország keleti részén élő nők, akiket főként Budapesten, vagy nyugat-európai országokban kényszerítenek prostitúcióra, illetve rendkívül veszélyeztettettek országszerte az állami gondozásban felnőtt roma nők és lányok, akik országon belül gyakran válnak kényszerprostitúció áldozatává. „Az Időtlen Rabszolgaság?” projektünk a veszélyeztetett megyékben indított átfogó szemléletformáló, rehabilitációs és a jogi szabályozást felülvizsgáló tevékenységet, és nagyban épít a civil szervezetek, valamint a gyermekvédelmi intézmények, bűnüldözői szervek, rehabilitációs szolgálatok, védőnői szolgálatok prevenciós programok és kutatások eddigi eredményeire” – mondja el a célokkal és eszközökkel kapcsolatban Mihalkó Viktória, az Anthropolis Egyesület vezetője, egyben a projekt gazdája. A másfél évig tartó, az EGT/Norvég Civil Támogatási Alap támogatásával megvalósuló figyelemfelkeltő akció következő állomása lesz az az utazó kiállítás, amely az ország négy nagyvárosában mutatja be az erre az alkalomra készített Csapda című installációt.

Alig ismerünk valamit a modernkori rabszolgaság áldozataivá lett emberek életéből, kényszereiből, motivációiból. Valójában nem tudjuk, hogy mi az a csapda, milyen az a kiszolgáltatottság, amiben élnek, és amiből csak sok szenvedés és nehézség árán találnak néhányan kiutat. A Csapda című installációban megidézett történetek közös pontja a magárahagyatottság tapasztalata. Konceptuálisan a Csapda a hiányra épít. Az installáció nézőjének feladata ugyanis a történetekből kiragadott mondatok alapján fejben összerakni, kivel mi történt. Az alapján, hogy a néző épp merre mozog, mit olvas mi után, más sorrendben állhat össze képzeletében a történet. Ám amint belép a térbe, a kint olvasott mondatok foszlányai a helyükre kerülnek és kibomlanak a történetek, amelyeknek teste, arca lesz. A Csapda arra ösztönzi a látogatót, hogy ne elégedjen meg a felszínen elkapott mondatokkal, lépjen be a térbe, szánjon időt a megismerésre és nézzen a képzeletbeli beszélő szemébe. Az installációt Fisli Éva, Róbert Júlia és Varga Piroska készítették.

* * *

Kecskemét: március 10., 16 óra,, helyszín: MALOM Központ, Korona utca 2.

Miskolc: március 24.,  16 óra, a helyszín még nem végleges

Budapest: április 08. 16 óra, helyszín: MÜSZI, Blaha Lujza tér 1.

Nyíregyháza: április 22. 16 óra, helyszín: Váci Mihály Kulturális Központ, Szabadság tér 9.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek