2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Élmények és sok-sok mosoly

Jó hangulatú délutánon vettek részt kedden az Újkazinci Baráti Kör vendégei a kazincbarcikai Fogyatékos Személyek Nappali Ellátását Szolgáló Intézményegységébe.


Az Újkazinci Baráti Kör vendégségbe ment a kazincbarcikai Szociális Szolgáltató Központ, Fogyatékos Személyek Nappali Ellátását Szolgáló Intézményegységébe, tették mindezt úgy, hogy a házigazdák ők voltak.

Élmény délutánnal ajándékozták meg a gondozottakat, kísérőiket, gondozókat, és vendégeket, akik valamennyien aktív közreműködői is voltak a rendezvénynek.

Vendégek között volt a Kurityáni Általános Iskola, Előkészítő Szakiskola, Diákotthon igazgatója és felesége, István Zsolt, a Szociális Szolgáltató Központ igazgatója és Klimon István alpolgármester, aki a rendezvénysorozatot megnyitotta, mely a Mit tehetnék érted című dallal kezdődött. Meglepetésre kivétel nélkül mindenki dalra fakadt, az előadókkal együtt énekeltek, így a közös énekléssel meg is lett alapozva a délutáni hangulat.

A Baráti Kör tagja, P.Dányi Gabriella saját verseivel szórakoztatta a közönséget, melyeket szavalat közben rajzaival is szemléltetett, mosolyt csalva a hallgatók arcára, közben a tagok,- a vers hangulatához illően – színes tasakokban pattogatott kukoricát osztogattak.

A közös nassolás után Batki Emese szülő irányításával valamennyi résztvevő vidám, zenés tornán vett részt, ami igen nagy sikert aratott. Torna után, még mindenki kipihente magát, Béres Anikó, az intézmény egység vezetője röviden bemutatta az intézményt és tevékenységüket.

Végül Kottner László és Tamás népszerű dalokat adtak elő, melyre gondozottak, vendégek együtt táncoltak. Ez a délután a meglepetésekről szólt, szétosztásra kerültek a támogatók ajándékai, és nem feledkeztek meg a hónap születésnaposairól sem.

A rendezvény háziasszonyától Klementné Bíró Anikótól megtudtuk, hogy nem véletlenül említette a rendezvény sorozatot, mivel a Baráti Kör hasonló élménydélutánnal kedveskedik az általuk patronált kurityáni diákotthon növendékeinek, és a rudoltelepi óvodásoknak, kisiskolásoknak.

Kálmán Vilmosné a Baráti Kör képviselője: Az Újkazinci Baráti Kör önkéntes segítőivel, együttműködő partnereivel közösen, 2013-ban csatlakozott a Speciál Pécs és a Fogd a Kezem Alapítvány által létrehozott, már országossá nőtt, Élményalap programsorozatához, kazincbarcikai helyszínnel. A felajánlott élmények ünnepélyes kihirdetése, 2013. december 3-án, a Fogyatékossággal élők világnapján, Debrecenben volt.

Az Élményalap röviden a fogyatékossággal élő emberek élményszerzésének támogatása, a közösségben rejlő segítő szándék felkeltése, felmutatása, a társadalmi elfogadás, és befogadás, valamint a fogyatékossággal élő emberek és épek találkozása érdekében jött létre. Pontosan úgy működik, mint egy banki alap, csak nem pénzt kell beletenni, hanem élményt.

A program és az Újkazinci Baráti Kör partnerei, Klementné Bíró Anikó középiskolai tanár, önkéntes segítő, rendezvények szinte állandó háziasszonya, Németh Géza a Generali Biztosító kazincbarcikai kirendeltségének vezetője, aki ma ajándékokkal halmozta el az ünnepelteket, Kottner László tanár és fia Tamás, énekes és Batki Emese szülő, akik már több rendezvényen voltak együttműködő partnerek.

– Mikor meghallották elképzeléseinket, gondolkodás nélkül csatlakoztak és így közösen állítottunk össze egy zenés szórakoztató délután, amelyet „betettünk” az Élményalapba. István Zsolt igazgató úrtól kaptuk az ötletet, hogy ne a Programsziget közösségi házba rendezzük meg, hanem vigyük el helybe, ami most beigazolódott, hogy nagyon jó döntés volt. Ezen a délutánon nem csak élményt nyújtottunk, hanem mi is felejthetetlen, megható élményben részesültünk. Úgy gondolom egy ilyen célért érdemes közösségben lenni, másoknak szeretetet, erőt adni, elviselni a „szürke ” hétköznapokat, egy kis fényt, derűt kölcsönözni. Kell, hogy érezzék ezek az emberek, hogy nincsenek egyedül, a társadalom nyitott a segítő készségre. Ez a legfontosabb üzenete volt a tegnapi napnak. Ezért a sok boldog arcért, nevetésért, érdemes volt a rendezvényt létrehozni, és magunk módján megpróbáljuk folytatni. Elismerésünk a gondozóknak, a szülőknek és nagyszülőknek – mondta el oldalunknak Kálmán Vilmosné, a Baráti Kör képviselője.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek