2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Életveszély leszállás előtt – és után

A Paramount Pictures drámai thrillerében, a Kényszerleszállásban Denzel Washinton alakítja a veterán pilóta Whitaker kapitányt, aki gépével csodával határos módon kényszerleszállást hajt végre, csaknem mindenkit megmentve a fedélzeten tartózkodók közül. Whipet hősként ünneplik, de ahogy folyik a vizsgálat, egyre több kérdés merül fel azzal kapcsolatban, valójában ki vagy mi volt felelős a balesetért, és mi is történt igazából azon a gépen.

Egy őszi reggelen a SouthJet 227-es felszáll a floridai Orlando repülőteréről. Az út rutinrepülésnek ígérkezik. Whip Whitaker kapitány a Jackson-Ridgefield 88 típusú utasszállító gép parancsnoka, a másodpilóta az újonc Ken Evans, aki mindenben Whip ellentéte. Hirtelen azonban egy sor megmagyarázhatatlan műszaki hiba jelentkezik, amitől a gép elkezd föl-le bukdácsolni. A magasságingadozások sokasodnak, és már-már úgy tűnik, hogy a gép irányíthatatlanná válik, ezért Whip úgy dönt, hogy a magasság megtartása érdekében vízszintes dugóhúzóba manőverezi az ötventonnás repülőt, majd fejjel lefelé halad vele. Motorok nélkül végez így siklórepülést, amíg leszállásra alkalmas terepet nem talál. Mivel a repülőteret már nem érhetik el, az alig százméteres magasságban szálló gépet egy templom melletti mezőhöz kormányozza, visszafordítja és több mint 200 kilométeres sebességgel leszáll vele. A becsapódás pusztító erejű, de Whip zseniális ösztönnel képes úgy letenni a gépet, hogy százkettőből csak hatan vesztik életüket.

Amint a kutakodás előrehalad, Whipet megrohanják gyötrő démonai. Nemcsak arról van meggyőződve, hogy a fedélzeten tartózkodók neki köszönhetik az életüket, hanem arról is, hogy személyes problémáinak nem kell különösebb jelentőséget tulajdonítani, és nyilvánvalóan semmi közük a balesethez. Régi és új szövetségesek szállnak érte szorítóba. Barátja, Charlie Anderson szakszervezeti vezető ugyanúgy mellé áll, mint Hugh Lang, a tiszta kártyákkal játszó rátermett ügyvéd. Vicces haverja, Harling Mays is kész segítséget nyújtani, ha erkölcsileg nem is mindig kifogástalan módon. Ahogy az ügy előrehalad, Whip találkozik a megértő Nicole-lal, aki hozzá hasonlóan elveszett lélek. Az egykori drogos fotóssal kialakuló kapcsolata talán éppen az, amire Whipnek szüksége van – de sajnos maga sem tudja, pontosan mit is szeretne. A Kényszerleszállás egy férfi megdöbbentő hőstettéről mesél, és arról, hogy védekezés közben lassan megtalálja önmagában azt az embert, akit már örökre elveszetnek hitt.  

A kétszeres Oscar-díjas Denzel Washington játssza Whip Whitakert, a hőstettet végrehajtó pilótát, akit a média és egész Amerika imád. Hősnek tartják, pedig Whip élete tele van ellenmondással, bűnnel és hazugsággal. A nemzedéke egyik legnagyobb színészének számító Washington sikerrel alakított már rendőröket, nyomozókat, ügyvédeket, atomtengeralattjáró első tisztjét, metródiszpécsert és mozdonyvezetőt, s a foglalkoztatási listára most felkerült az utasszállító gép pilótája is.

Washington már a forgatókönyv első elolvasásakor tudta, hogy Whip Whitaker pont olyan érzelmileg összetett figura, amilyet szeret eljátszani. „Még mielőtt a stáb teljesen összeállt volna – emlékszik vissza John Gatins –, két órán át beszélgettem Denzellel. Azt mondta, ez pokolian veszélyes anyag, és közben az a jellegzetes denzeli vigyor ült az arcán. Örömmel nyugtáztam, hogy tetszik neki, amit írtam.”

A közös munka kezdetén Starkey megkérdezte Washingtont, hogy producerként miként tudná segíteni a felkészülésben. „Azt mondta, az a legfontosabb, hogy hiteles legyen pilótaként” – emlékszik vissza Starkey. Washingtont oktatót kért, hogy töviről-hegyire elsajátíthassa a pilóta feladatait, mert nagy szüksége volt erre azokban a fontos jelenetekben, amikor a kormány mögött ül. „Szereztünk neki egy atlantai pilótát, és órákat gyakorolt szimulátorban is – folytatja Starkey. – A végére annyira belejött, hogy a repülési jelenetekben teljesen hitelesen kommunikált az irányítótoronnyal meg a másodpilótával, és általában is rutinosan ügyködött a gépet vezetve.”

Hogy Denzel Washington pontosan milyen pilóta, karaktere pedig milyen ember, január 24-től kiderül a mozikban.

Forrás: UIP-Duna Film

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Best of Program
2024.augusztus 8–31., Magyar Képzőművészeti Egyetem, Barcsay terem, Aula (1062 Budapest, Andrássy út 69–71.)   augusztus 8. csütörtök, 19…