2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

„Életünk és vérünk az irodalomé!”

Jasper Fforde igazán egyedi ötlettel állt elő Thursday Next a címet viselő bűnügyi sorozatában. Fogta a századvég előtti Angliát, belepakolt néhány sci-fi elemet, s egy tehetséges hölgyet állított az irodalmi igazság szolgálatába. Hogyan is értendő ez pontosan? Úgy, hogy csupa elképesztő dolgokat tapasztalhat az ember: eltévedhet Wordsworth verseiben, megbüntethetik Byron-versek hamisításért, vagy akár otthon klónozhat állatokat is.

Mindezek egyébként mindennapos eseteknek számítanak Thursday Next sorozatában – melynek első része a Jane Eyre eset címet viseli –, mígnem egy zseniális bűnöző rendesen feladja a leckét az irodalmi esetekre specializálódott mesternek.

A szerző által elképzelt alternatív országban az irodalom mindennek az alfája és ómegája. Itt a színészeket sztárolják, a regénykéziratok számítanak relikviának, amikért akár egymással vérre menni is képesek az emberek. Virágzó feketepiaca az irodalmi műveknek van, és nem politikai tüntetések vagy vallási összecsapások zajlanak, hanem az eltérő stílusok-irányzatok képviselői szólalkoznak össze egymással. Rávetítve saját kultúránkra, ezt kicsit nehéz elképzelni, a párhuzam is a mondanivaló azonban, még ha groteszk is, kétségtelenül világos és ötletes.

Minden kornak megvan a maga elkaphatatlan zseniális bűnözője. Esetünkben ezt a címet a hírnévre és gazdagságra vágyó Acheros Aden tudhatja magáénak (akihez ráadásul Next apját személyes kapcsolat fűzi), akinek a regénylopások holmi egyszerű gyerekjátékok. Ő inkább nagyobb terepen játszik: szereplőket rabol el a művekből. Mostani szerencsétlen áldozata pedig Charlotte Brontë Jane Eyre-a. Thursday Nextnek nincsen egyszerű dolga: eddigi pályafutása legnagyobb kihívásával szembesül ebben az esetben. A rejtély megoldásában nincsen egyedül: segítségére vannak új főnökei és régi szerelme is.

Bizarr, furcsa érzéseket kelthet az olvasóban Fforde kitekert sztorija. Hiszen tele van sületlenségekkel, meghökkentő, bugyutának tűnő dolgokkal, s így összességében első benyomásra nem tűnik többnek A Jane Eyre eset egy színes-fantáziadús gyermeki agyszüleménynél. Csakhogy (és szerencsére) erről szó sincsen: bármennyire is hóbortos-habókos az alaptörténet, nagyon is van logika benne. Az író szerencsére nem esett abba a hibába, hogy elfelejtett a sok szórakoztató és hihetetlen elemet egymás hegyére-hátára dobálta bele regényébe, hanem azokat értelmes össze is illesztette, koherenssé téve így az általa megalkotott szürrealista világot.

Mivel az alapszituáció is a jól megszokott vonalon halad, ezért ne Jane Eyre esettől ne várjunk túl nagy fordulatokat. Viszont a mérleg másik oldalán ott van még a leleményes „cselekmény a cselekményben” jellegű történetvezetés is: az ügy felgöngyölítése során látogatást tehetünk Brontë híres regényének helyszínein is.

Mindezek alapján Jasper Fforde sorozatának első része tehát igényes, szórakoztató kikapcsolódással kecsegtet, amely képes kiragadni a hétköznapok szürkeségéből, s megszínesíteni azt. Nemcsak a krimi rajongóinak ajánlott, hanem azoknak is, akiknek idegenkednek tőle: számukra A Jane Eyre eset megfelelő első választás lehet a műfajjal való ismerkedésben.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…