2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Együtthaladók II.

Január végén zárul a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének Együtthaladók II. – migráns gyermekek az iskolában című projektje, amely 2011-ben elnyerte az Európai Nyelvi Díjat, az Európai Bizottság és a Nemzeti Erőforrás Minisztérium által támogatott elismerést, amelyet  az idegen nyelvek tanítása terén megvalósuló, példaértékűnek minősülő és innovatív programok nyerhetnek el.

Az Együtthaladók II. – migráns gyermekek az iskolában projekt célcsoprotját a harmadik országbeli migránsok, azaz Európai Unió területén kívülről hazánkba érkezett gyermekek jelentik. Számukra készítettek tartalomalapú nyelvoktatási segédanyagokat a Miskolci Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének nyelvész oktatói. Az Együtthaladó program első projektje az 5–6. osztályosoknek, jelenleg záruló második projektje a 7–8. osztályos magyarul nem vagy nem jól beszélő gyermekeknek és pedagógusaiknak nyújt segítséget. Az Együtthaladó sorozat kötetei a Nemzeti Alaptantervhez illeszkedő, a szaktantárgyakra épülő, színes, játszva tanító könyvek, amelyek abban segítik a korlátozott nyelvi kódú tanulókat, hogy magyar anyanyelvű társaikkal „együtthaladó”-vá válhassanak a tanulás-tanítás folyamatában .

Az Európai Nyelvi Díj szamai zsűrijének értékelése szerint a program hiánypótló, valós szükségletet kielégítő, nélkülözhetetlen segédeszköze a migráns gyermekek magyarországi iskolai tanulásának. E gyermekek magyar nyelvtanulási, nyelvhasználati nehézségeinek oldása, felzárkóztatásuk magyar anyanyelvű társaikhoz a nyelvismeret szempontjából fontos társadalmi feladat, ami az elkövetkező időszakban várhatóan egyre nagyobb szerepet fog játszani a közoktatásban.

A program 2012 februárjától folytatódik az Együtthaladó III. projekttel, amelyben 3–4. osztályos gyermekek számára készülnek tartalomalapú magyar nyelv-oktatási segédanyagok. A sajtótájékoztatón Révész Máriusz országgyűlési és önkormányzati képviselő nyilatkozik arról, hogy a programnak milyen új szerepet szán Kőbánya Önkormányzata a társadalmi felzárkóztatásban és a roma-stratégiában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek