2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Együtthaladó-Migráns gyermekek az iskolában

Migráns, az Európai Unió területén kívülről hazánkba érkezett gyermekek számára készítettek oktatási segédanyagot a Bölcsészettudományi Kar Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Intézetének nyelvész oktatói. Az uniós és minisztériumi támogatású projekt záró konferenciáját január 31-én tartották Miskolcon. A 2010 elején útjára indított egyéves pályázat legfőbb érdeme, hogy segítségével könnyebbé válik a hazánkba nem európai uniós országból érkező tanulók integrációja. A gyermekek iskolai beilleszkedésének, sikeres tanulásának támogatása kiemelkedő jelentőségű, hiszen hazánkban csaknem 50 ezer migráns gyermek él napjainkban.
Azok a gyermekek, akik 10-12 éves korukban érkeznek Magyarországra, az uniós törvények szerint a korosztályuknak megfelelő osztályba kerülnek. Tanításuk számos nehézséget okoz, amelyet vagy órán kívüli nyelvi felzárkóztatóval vagy a magyart, mint idegen nyelvet oktató tanár alkalmazásával próbálnak megoldani az iskolák.
A projekt újfajta megoldást kínál célcsoportja, a 10-12 éves általános iskolás, ötödik-hatodik osztályos migráns gyermekek oktatására. Az oktatók a tananyaghoz kapcsolódó, nyelvtani-lexikai feladatokat tartalmazó oktatási segédanyagot dolgoztak ki. A segédanyagok a matematika, a magyar nyelv- és irodalom, a földünk és környezetünk, illetve az ember- és természetismeret műveltségi területekhez kapcsolódnak. A migráns gyermekek így együtt tudnak haladni társaikkal a tan¬órákon, nem morzsolódnak le, sikerélményt szereznek, és még a nyelvtudásuk is fejlődik. A tanárok módszertani útmutatókat kapnak, illetve oktatási kudarc¬élményük csökken.
Ennek jegyében az érintett gyermekek magyar nyelvi készségeinek fejlesztését s az integrált oktatást szolgálják a pályázat eredményei: a fiatalok így a tananyaggal és osztálytársaikkal „együtthaladóvá” válnak.
A projekt további különlegessége, hogy a gyakorlatorientált képzés jegyében az oktatók a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának hallgatóit is bevonták a munkába. Ez a hallgatók számára jó lehetőség arra, hogy olyan ismereteket szerezzenek, amelyeket majd későbbi, pedagógiai pályájuk során is kiválóan tudnak hasznosítani.
A projektet összesen 15 és fél millió forinttal támogatta az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium és az Európai Unió Európai Integrációs Alapja.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…