2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Együtt ülünk a világfa ágán

Országjáró soproni színészek, zenészek

Együtt ülünk a világfa ágán címmel az Emberi Erőforrások Minisztériumának pályázati lehetőségének köszönhetően verses, zenés kulturális műsort visznek hátrányos helyzetű gyerekeknek, nehéz sorsú cigány fiataloknak a Soproni Petőfi Színház művészei szerte az országba és a Vajdaságba. A zenészekből, színészekből áll csapat a tervek szerint 21 településen összesen 25 előadást tart felsősöknek és középiskolásoknak gyermekotthonokban, nevelőintézetekben, fiatalkorúak börtöneiben.  

Pataki András, a soproni teátrumot működtető Pro Kultúra Sopron Nonprofit Kft. ügyvezetője elmondta, az Emmi pályázatára társadalmi szerepvállalásként jelentkeztek, hogy kimondottan ezeknek a gyerekeknek létrehoznak egy felzárkózásukat segítő művészeti programot és azt elvigyék hozzájuk szerte az országba. Mindemellett utaztatják a produkciót nehéz helyzetű tehetségeket gondozó helyekre, alapítványokhoz. A mintegy hatvan perces műsorban negyed óra a próza. József Attila verseit és írásait, illetve a cigány folklórt, népi gyűjtésekből fennmaradt irodalmi kincseket tolmácsolják a színészek.

A központi zenei blokkban pedig a sokrétegű és stílusú improvizációt, a jazzt, a népzenét, a világzenét, a roma muzsikát, a dallamok színes, sokfajta hangulati ágát helyezik előtérbe a zenészek.

Pataki András hozzátette: kulturális élményt szeretnének nyújtani ezzel a műsorral, kitörési útmutatást, hogy találkozzanak a fiatalok a művészet gyógyító, felemelő erejével. Szerezzenek impulzusukat, a zenéről, versekről, színházról. Lássanak maguk előtt példákat és talán ez is adhat számukra kapaszkodót az életben.    

A tervezett magyarországi helyszínek: Sopron, Győr, Zalaegerszeg, Csorna, Felsődobsza, Mónosbél, Miskolc, Budapest, Tököl, Jászberény, Szolnok, Kalocsa, Kecskemét, Nagybajom, Kaposvár, Szeged, Komló, Pécs, Mohács. A Vajdaságból pedig Kishegyes és Csóka.  

A február végéig tartó turné Sopronban és Zalegerszegen kezdődött január 21-én. Azóta már járt a csapat Csornán, Győrben, a Vajdaságban Kishegyesen, valamint Csókán.

17 óra 30 perckor lépnek fel a Mónosbéli Gyermekotthonban január 28-án.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…