2024. 06. 17. hétfő

Laura, Alida
1 EUR 398 HUF
1 GBP 473 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Egymás ellen küzdenének a bajnokok az idei Nemzeti Vágtán

Egymás ellen küzdenének a bajnokok az idei Nemzeti Vágtán

Szeptember 15-16-án ötödik alkalommal rendezik meg a hazai lovasélet legnagyobb szabadtéri rendezvényét, a Nemzeti Vágtát. A Hősök terén felállított különleges összetételű homokpályán az ország településeinek lovai és lovasai vágtáznak egy gyönyörű vándordíjért, az 1840-es évekből való huszárszablyáért és az öt milliós fődíjért.

A falvak és városok vágta versenyét megelőzi a májustól augusztusig tartó vidéki Elővágták sora, ahonnan az első két helyezett indulási lehetőséget kap, hogy dicsőséget szerezzen településének. A Nemzeti Vágta futamait 2012-ben is számtalan látványos program színesíti. A nézők idén is drukkolhatnak hazánk közismert embereinek a Kocsitoló versenyen, a Fogatvágtán és a Bajnoki Jótékonysági Sztárfutamon, ahol a szervezők – a jubileumi év kapcsán – egyszerre állítanák rajthoz az elmúlt esztendők győzteseit: Sasvári Sándort, Stohl Andrást, Pintér Tibor és Hajas Lászlót.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovas Szövetség és a Nemzeti Vágta elnöke az esemény sajtótájékoztatóján elmondta, az elmúlt évek alatt eddig közel száz ismert embert tudhattak maguk mellett, s sztárokból idén sem lesz hiány. Rajthoz állnak a Kocsitoló verseny, a Fogatvágta, valamint a Jótékonysági Sztárfutam ismert versenyzői. Az ötödik évforduló ihlette a Nemzeti Vágta szervezőit arra, hogy az elmúlt négy év győzteseit kérjék fel egy bajnoki futamra. A bajnoki címet 2008-ban Sasvári Sándor, 2009-ben Stohl András, 2010-ben Pintér Tibor színművészek, 2011-ben Hajas László mesterfodrász szerezte meg.
A jóízű, komatálazással egybekötött sajtóeseményen kiderült, Pintér Tibor szívesen részt venne egy ilyen futamon, ám Hajas László még gondolkodik: őt családja nagyon óvja már a versenyzéstől, ráadásul egy jó lovat is kellene addig találnia. Kaszás Géza elmesélte, elkezdte a felkészülést, sőt már a következő lovasgeneráció nevelésén fáradozik, ugyanis lóra ültette már mindkét gyermekét.

A tavalyi Fogatvágtára készült el először a világon a szkíta harci kocsik és a római kocsik modern kor igényeihez alakított ötvözete, a Biga. A kocsi kitalálója a Nemzeti Vágta társelnöke, a hatszoros világbajnok hajtó Lázár Zoltán volt. A speciális kocsik óriási sikerrel debütáltak, a látogatók a nagysikerű Ben Hur című film kocsiversenyéhez hasonló lélegzetelállító viadalnak lehettek szemtanúi a Hősök terén felállított versenypályán.
A szédületes sebességgel száguldó kocsik irányításakor óriási bátorságról kellett tanúbizonyságot adniuk a versenyzőknek. Rékasi Károlynak hatalmas élményt jelentett a részvétel.

– Már akkor vágytam rá, hogy újra felüljek a Biga kocsira, amikor a futam végén leszálltam róla. El sem tudom mondani milyen érzés, amikor 12 mázsa izom, lendület, akarat és adrenalin visz előre a száguldó lovak révén. Lenyűgöző érzés. A lovak, a lovassport olyan érték, melyet magunkénak érezhetünk, hiszen kimagasló eredményeink vannak fogathajtásban, díjlovaglásban, öttusában, lótenyésztésben. Ez a rendezvény többek között azért is nagyszerű, mert ingyen élvezheti a közönség – tette hozzá.

A színész korábban a kocsitolásban is kipróbálta magát, ami szerinte „borzasztó” nehéz dolog, hiába feszülnek neki többen, hogy megmozgassanak háromszáz kilót a homokos talajon. Istenes Bence műsorvezető elismerte, ehhez neki bizony kellene még egy kis izmot magára „rántania”, s egyelőre Vastag Tomi énekes is csak távolról szemléli a lovakat, ám mindkét fiatalember kiemelte a Nemzeti Vágta fantasztikus hangulatát, közönségcsalogató atmoszféráját.

A családias hangulat és az élmények miatt kedvelik a versenyt a Rippel fivérek, Feri és Viktor, akik bátran megméretnék magukat akár kocsitolásban, akár fogathajtásban. Nem kizárt, hogy velük is találkozhat majd a közönség, hiszen Lázár Vilmos minden megjelent ismert embert felkért a vágtán való részvételre.

Forrás: vagta.hu
Fotó: Stiber Judit

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek