2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egyetemi hallgatók a múzeumban

A Miskolci Egyetem és a Herman Ottó Múzeum képviseletében dr. Horváth Zita általános rektor-helyettes és dr. Pusztai Tamás igazgató együttműködési megállapodást írt alá, amely a korábbinál is szorosabb közös munkát tesz majd lehetővé a jövőben.

Az együttműködési megállapodás alapját több, közelmúltbeli esemény jelenti:
1.    A Miskolci Egyetemen a régészet alapképzés önálló szakká vált, az Oktatási Hivatal 2016. október 25-én nyilvántartásba vette a képzést.
2.    A régészeti örökségvédelem törvényi keretei az elmúlt évek során jelentősen módosultak. A múzeumok a megelőző feltárásokhoz kapcsolódó feladataikat csak olyan szakemberekkel tudják eredményesen ellátni, akik elméleti és gyakorlati képzése igazodott az új követelményekhez.
3.    Az Egyetem és a Múzeum az új együttműködés keretében piacképes diplomához kívánja segíteni a Miskolcon tanuló egyetemi hallgatókat.
Az együttműködés során a Múzeum vállalja, hogy a BTK Történettudományi Intézet keretében működő muzeológiai, régészet szakirányára járó hallgatóknak lehetőséget biztosít a múzeumi gyakorlat teljesítésére.
A múzeum az elmúlt évek során jelentős technikai és technológiai fejlesztéseket végzett, melyek segítik a múzeum feladatellátásaihoz tartozó megelőző régészeti feltárások hatékony és gyors kivitelezését. E fejlesztések megalapozzák, hogy az M30-as autópálya Miskolc-Kassa közötti szakaszának építéséjez kapcsolódó, 2017-ben kezdődő megelőző feltárások megfelelő ütemben haladhassanak.
A múzeum az együttműködés során lehetőséget ad az egyetemi hallgatóknak, hogy a hallgatókat a múzeum terepi kutatási projektjeibe bevonva, megismerhessék a múzeum által használt új módszereket és technológiákat.
Az egyetemi hallgatók múzeumi tevékenysége pedig lehetőséget ad a múzeumnak, hogy a múzeumi-egyetemi együttműködés eredményeképp az ország múzeumai olyan régész-technikusokhoz és muzeológusokhoz jussanak, akik nem csak a modern régészeti diagnosztikai és dokumentációs eszközök és technológiák kezelésére képesek, hanem egy olyan szemléletet is elsajátítottak, ami egy vidéki múzeum, egy „kis Nemzeti Múzeum” mindennapi élete számára szükséges.
A múzeum bevonja a muzeológia szakos hallgatókat az újabb kiállításai előkészítésébe és a kiállítások alapjául szolgáló múzeumi gyűjtemény rendezésébe, feldolgozásába.
A sajtótájékoztatón – amelyen részt vett még dr. Illésné dr. Kovács Mária dékán, dr. Gyulai Éva és dr. Fischl Klára tanszékvezető és Tóth Arnold, a múzeum igazgató-helyettese – szó esett az együttműködési megállapodás előzményeként annak a nemzetközi kutatási projektnek az eredményeiről is, amely a Herman Ottó Múzeum a Miskolci Egyetem és a Kölni Egyetem együttműködésében az elmúlt 3 év során zajlott Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Ez a konkrét munka a mostani együttműködés egyik alappillére. A munka során modern technológiák segítségéével, egy roncsolás mentes kutatási csomagot alkalmazva a Dél-Borsodban 4500 évvel napjaink előtt létező bronzkori települések sajátos rendszerét sikerült meghatározni. A közös kutatás eredményeit is bemutató kiállítás jelenleg Varsóban, februártól pedig Krakkóban látható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek