2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Egy vallásos fantasy

Dan Simmons Endymionja kész kavalkádja a futurisztikus, katonai és vallási-mitológiai elemeknek, ám a végeredmény mégsem egy szimpla tucatfantasy lett. Nehéz megfogalmazni, hogy ennek mi lehet az oka – bár megpróbáltuk –, ezt mindenki csak a könyvet kezébe véve döntheti majd el. Legyen egy regény akár jó, akár rossz, azt mindig érdekes látni, hogy az aktuális szerző hogyan vélekedik az emberiség jövőjéről. Hatalmas, pusztító háborúk? Örök élet? Időutazás? Ezek valamilyen szintű kombinációja? Nos, a legtöbb műre ezek többé-kevésbé igazak, de ha a sablonoktól eltekintünk, akkor is

Vallási háború ezer év múlva? – csodálkozhatnánk, és joggal, hiszen ezekre a kérdésekre már ma is sokan jelentőségüket vesztettként tekintenek. De ha jobban elmélyedünk a könyvben, láthatjuk, hogy a vallás és az azt kontrolláló katolikus egyház tulajdonképpen csak a totális hatalom éppen aktuális megtestesítője. Lehetne az Hadsereg vagy Párt is, most éppen Egyház – de ha már így alakult, akkor fel is lehet a cselekmény szálára fűzni jópár ilyen témájú karácsonyfadíszt is.

A baj csak az, hogy a mitológiai elemek kissé groteszk módon keverednek. Óegyipotmi, középkori, hellén, huszadik századi, de még sumér utalásokat is fellelhetünk, amelyekkel semmi baj sincs, csak ezek egymás mellé fűzése nem túl koherens. Persze az tény, hogy a cselekmény nem a Földön, hanem az űrben zajlik, bolygóról bolygóra ugrálva, így a kavarodás akár a különböző világok színességének, változatosságának, sőt kavalkádjának is lehet az allegóriája.

A cselekményt egyelőre kár részletezni, az talán a mű esetleges folytatásaiból derül majd ki, mindenesetre egy messiáslány és az ő megmentője (nevezett Endymion) épp szökésben vannak az őket elpusztítani akaró, és ehhez még a még távolabbi jövőből segítségül kapott mutáns teremtényeket is igénybe vevő katolikus egyház elől.

És bár Endymion az első oldalakon, a kivégzésére várva írja visszaemlékezéseit, ez nem zavaró, hisz az eredmény ismerete ellenére a mű nem veszít olvasmányosságából.
Nos, kíváncsian várjuk a történet folytatását.

DiicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…