2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Egy „ügy” mind felett

A General Press kiadó népszerű, elsősorban krimiket publikáló Világsikerek sorozatának egyik legtöbb művel büszkélkedő írója a világszerte is roppant népszerű Lee Child, aki sikerét elsősorban mogorva, szótlan, zárkózott, ám rendkívül érzelmes karakterének, a szerző összes művében főszereplő Jack Reachernek köszönheti. Magyar nyelven legutóbb Az ügy című regény jelent meg.

Lee Child népszerű regényei alapvetően két részre oszthatóak. Az egyik (nagyobb) Jack Reacher hadsereg utáni vándoréletét mutatja be, míg néhány a szolgálati évei alatti érdekesebb eseményről szólnak. Az ügy az utóbbi kategóriába sorolható, bár annyiból „határterület”, hogy a közkedvelt hős pont e történetet követően, annak hatására hagyta el a hadsereget. Abból a szempontból is különlegesnek számít tehát e regény, hogy a legtöbb mű cselekménye csak mások számára izgalmas, ám Reacher életét nem különösebben befolyásoló intermezzonak számít, ez azonban komoly hatással bír a hős sorsára, sőt jellemére.

Aki nem meglepő módon ezúttal is a nehezebb utat választja, így amellett, hogy „ő maga ássa meg saját sírját”, hű marad elveihez és személyiségéhez. Ezek kétségtelenül tovább növelik az olvasók körében már kiharcolt népszerűségét, így az író szempontjából is racionális volt ily módon alakítani a cselekményt – ez azonban csak tovább növeli a soktagú sorozat koherensségét.

A történet főbb elemei egyébként hasonlítanak a többi Reacher-regényre. Rejtélyes gyilkosságok történnek egy amerikai kisvárosban, a szálak a hadsereghez kötődnek, így a kiváló nyomozó, katonai rendőr őrnagy a helyszínre érkezik, hogy civilnek álcázva, háttéremberként próbáljon meg kideríteni ezt-azt a történtekről, lehetőleg megóvva a hadsereg becsületét. Az önbíráskodásra hajlamos hős a nyomozás közben „természetesen” egy újabb nővel is kapcsolatba keveredik, közben a létező összes fronton sikerül kihúznia a gyufát, igazságérzet/lojalitás dilemmába is keveredik – szóval tényleg tipikusnak mondható a történet számos eleme.

Ez azonban mit sem von le a mű érdekességéből, s a Child-rajongókon kívül főleg azok kedvelhetik, akik szeretik a tipikus „ki a gyilkos”-krimiket, mindezt kortárs, amerikai köntösben. Mindezt olvasmányos stílus, részletes leírások, és természetesen a modern krimi- és thrillervilág egyik legjobban kidolgozott, sikeres karaktere kíséri.

Lee Child kevés beszédű hősének népszerűségét egyébként mi sem jelzi jobban, minthogy 2013 januárjában Jack Reacher címmel filmet is bemutatnak (hazánkban is). A hollywoodi alkotás, Tom Cruise főszereplésével a Csak egy lövés című regény történetén alapszik.

Dicsuk Dániel
Fotó: UIP-Dunka

Fotónkon: Tom Cruise Jack Reacherként

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek