2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Egy tolkieni mesekönyv

Decemberben mozikba került Peter Jackson Hobbit-trilógiájának első része – ami azért is figyelemfelkeltő, mert a filmhármas könyveredetije pusztán egyetlen epizódból áll. Mi ez utóbbit vizsgáltuk. Vitathatatlan, hogy nem csak a december, de egész 2012. egyik legtöbbet emlegetett filmje a Hobbit volt. Kapott hideget-meleget, sokan dicsérték, sokan nem szerették – mindeközben elképesztő nézettséget ért el. És tényleg mindenki róla beszélt, vagy épp írt. Legyünk formabontók, mi a filmadaptáció helyett ezúttal a könyveredetire helyezzük a hangsúlyt.

Az Európa Könyvkiadó a film mozikba kerüléséhez igazítva jelentette meg újból J.R.R. Tolkien népszerű művét, mely, bár nem érte el a Gyűrűk Ura tényleg hihetetlen sikerét, sokak kedvencévé is vált. Annál is inkább, mert míg a Gyűrűk Ura trilógia a mesés kezdetből hamar komorrá, sőt néha félelmetessé válik, a Hobbit sokkal inkább megőrizte meseszerű jellegét.

Annál is inkább, mert a Gyűrűk Ura részeiben is leginkább a hobbitok világát bemutató részek közelítettek egy békés tündérmese hangulatához, és ezekből itt – a címből is adódóan – több jutott. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lenne küzdelem vagy épp kaland a történetben…

Ráadásul ne ijesszen el senkit film vontatottsága; az vessen magára, aki egy tolkieni mércével mérve viszonylag rövid könyvet képes három részben megfilmesíteni (bár tény, hogy így a bevételi lehetőség is jóval nagyobb). A könyv maga sokkal kevésbé unalmas, és bár tény, hogy kalandjai nem közelítik meg a Gyűrűk Ura izgalmait, akiket magával ragadott az a világ, a Hobbitot is kedvelni fogják. Ha pedig a fentebbi okokból kifolyólag nem tetszett valakinek a film – nos, a könyv mindenképp megérdemelhet egy esélyt.

DicsukD

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek