2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően újult meg a Tokaji Múzeum tárlata

Egy határon átnyúló pályázatnak köszönhetően újult meg a Tokaji Múzeum tárlata

Egy magyar-szlovák határon átnyúló együttműködési program keretében újult meg a Tokaji Múzeum, amelynek projektzáró rendezvényét csütörtökön tartották Tokajban. A projekt, amely idén január elején kezdődött és december 31-én zárul, hivatalosan az „Örökségen alapuló tematikus utak és múzeumi kiállítások új tevékenységekkel és animációkkal való bővítése” nevet kapta. A pályázat szlovák kedvezményezettje a Kassai Kerületi Önkormányzat volt.

Aszúpince
A csütörtöki projektzárón elhangzott, a Tokaji Múzeum udvarából nyíló pince teljes felújítása, kiállítótérré való átalakítása megtörtént. A pincében a főbor, a tokaji aszú történetének a bemutatására törekedtek képi és tárgyi anyag segítségével. A múzeum eddig ki nem állított, 19-20. századi boroscímke- és képeslap gyűjteménye is elérhetővé és megtekinthetővé vált a technikai fejlesztésnek köszönhetően érintőképernyős monitorok segítségével.
Ugyancsak a program keretében készült el Elkészült Makoldi Sándor szobrászművész különleges, egyedi alkotása, a Bacchus ivókút. A bronzból készült alkotás egy speciális tartállyal rendelkezik, így jeles események alkalmával a tartály borral megtöltve ivókútként is funkcionálhat.
A földszinti kiállítóteremben egy új kiállítás kapott helyet, melyben régi fotók, képeslapok, címkék segítségével mutatják be Tokaj-Hegyalja mind a 31 települését.

A bor múzeuma

– A Tokaji Múzeum mostantól ezzel a kiállításegyüttessel immár a bor múzeumává vált – mondta köszöntőjében Májer János, Tokaj polgármestere. – Borral kapcsolatos kiállítások voltak és lesznek is, de ilyen színvonalú, ennyire patinás és elegáns tárlat sehol máshol nem található.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek