2024. 04. 19. péntek

Emma
1 EUR 394 HUF
1 GBP 460 HUF

Egy gordiuszi csomó

A Tűz és jég harmadik részében Michael Ridpath eddig soha nem tapasztalt bonyodalmas szálak szövedékének teszi ki főhősét. Azonban nem csupán a munkájában szembesül az ezúttal cseppet sem kis kihívással, hanem magánéleti fronton is zajlanak az események.

Nyomozás itt, nyomozás ott – a megoldatlan ügyek és elvarratlan szálak több fronton várják, hogy végükre kerüljön az a bizonyos mindent lezáró pont. Lehet ezt ép ésszel követni, és helytállni? Jó kérdés, mindenesetre Magnus Jonsonnak nem igazán van más választása, ha már az igazságszolgáltatás a tét – legyen az egyéni vagy globális szintű.

Magnusnak már igencsak viszket a tenyere, hogy megadja jól megérdemelt jussát annak az illetőnek, aki gyilkosságot követett el családja körében. A teljes munkaidős állásnak is beillő magánnyomozói és egyszemélyes inkvizítori munkakör már önmagában véve nagy teher – he meg hozzávesszük, hogy az erőfeszítések még nem fizetődtek ki, akkor meg pláne. Ennek tetejében feltűnik majd testvére is, ami az eddig parázslángon égő viszályok fellobbanását hozza magával. Ja, és egy kvázi-barátnő is bekavar.

 Mindeközben még nemzetközi színtéren is forrósodik a helyzet. A Szabad Áramlás elnevezésű szervezet Olvadáspont hadművelete. Az aktivistákból álló csoport a szabad információáramlás mellett harcol. Birtokukba jutott a Közel-Keleten zajló katonai atrocitást bizonyító videó, mely az egész világra kiterjedő médiapuccsuk része. Meggyőződésük, hogy az egész világnak tudomást kell szereznie a Gázai-övezetben zajló embertelen kegyetlenségekről. Főhadiszállásukat Izlandon állítják fel, hogy az előkészületek a lehető legnagyobb titokban, zavartalanuk folyhassanak.

Minden próbálkozásuk ellenére, mégsem sikerül észrevétlennek maradniuk: egyik társukat meggyilkolják, alig pár perccel azt követően, hogy küldetésüket megpecsételik. Itt kapcsolódik Magnus az eseményekbe. A tettes kézre kerítése nem egyszerű, hiszen a szervezet sokaknak szúrja a szemét: a kínai kormány, az izraeli katonaság, a német bank, az olasz politikusok, de még az amerikai főiskolások-egyetemisták is örömmel vennék a nemlétezésüket.

Mintha nem lenne már így is elég bonyodalmas és veszélyes a helyzet, mindezek tetejébe pedig az izlandi egyház is beleártja magát az eseményekbe: Asta, egy újonnan képzett pap az egyházzal kapcsolatos botrányos információt szolgáltat a Szabad Áramlásnak. Magnusnak fel van tehát adva a lecke rendesen. Na, ezt tessék kibogozni!

A cselekmény egy percre sem válik unalmassá, végig megtartja sodró lendületét, ami a fordulatoknak is köszönhető. A Krimiírók Egyesületének egykori elnöke remekül ért a feszültségkeltéshez, így nem kevés izgalomnak teszi ki saját és a krimi rajongóit. A történet az előző két kötethez képest csak fokozódott, és Magnus is egyre mélyebbre ásott-ás a családi gyilkossági ügyben. A szerző zseniálisan szövögeti a szálakat, az olvasók pedig már tűkön ülve várhatják, hogyan és milyen befejezéssel fogja kibogozni a csomót.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Ma van a logisztika napja
Közös szakmai konferencián ünnepli a Logisztika Napját a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) és a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU)   Sajtóközlem…