2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Egressy Bénire emlékeztek szülővárosában

Kazincbarcika – Egressy Béni születésének 199. évfordulóját több módon is megünnepelték a városban.

Múlt pénteken nemzetközi szavalóversennyel, vasárnap pedig ünnepséggel emlékeztek a neves magyar zeneszerzőre.
A XVIII. Egressy Béni Nemzetközi Szavalóversenyen több mint 120 határon túli, összesen pedig közel 200 versenyző vett részt.
A rendezvénynek hagyományosan a Pollack Mihály Általános Iskola Dózsa György Tagiskola adott otthont, ahol a gyerekek a felkészítőkkel, szülőkkel együtt vettek részt a megnyitó ünnepségen.

– A magyar költészet napját lehetne ünnepelni fényes körítéssel, nagy szavakkal és gesztusokkal, ám azt gondolom, hogy egy ünnep, egy versünnep így az igazi. Hogy diákok és pedagógusok, akiket a magyar nyelv szeretete és tisztelete köt össze, itt vannak nálunk Kazincbarcikán, idén immár 18. alkalommal.
Hogy rohanó, gondokkal terhes világunkban van egy olyan ünnep, amit vallási, társadalmi, politikai hovatartozástól függetlenül emelt fővel, büszkén és boldogan tudunk megünnepelni.” – mondta megnyitó beszédében Göndör Judit, a közművelődésért felelős Barcika ART Kft. ügyvezető-igazgatója.

A nyelv a kapocs

– Nagyon örömteli, hogy idén is rengeteg határon túli gyerek érkezett – mondta a főszervező Dienes Mária.
– Vannak versenyzőink Kárpátaljáról és rengetegen Szlovákiából, illetve Kazincbarcika és Encs kistérségének legjobbjai vesznek részt még a nemzetközi szavalóversenyen, melyen a kapocs a magyar nyelv szeretete és tisztelete. Az eltelt évek bizonyítják, hogy szükség van arra, hogy a legjobbak egy rendkívül színvonalas verseny keretében mérjék össze tudásukat. Rendezvényünk emellett lehetőséget ad a különböző iskolák közötti kapcsolatok kiépítésére, és a szakmai tapasztalatcserére is a települések pedagógusai között – mondta a Kazincbarcikai Egyesületek Fórumának elnöke.
A versenyen nyolc, egyenként háromtagú zsűri előtt adták elő a különböző műveket a gyerekek, vers illetve próza kategóriában. A zsűritagok szerint rendkívül színvonalas volt a verseny, rengeteg tehetséges és jó előadót hallottak, sokszor komoly fejtörést jelentett a helyezések eldöntése. A résztvevők valamennyien emléklapot kaptak, a legjobbak pedig felkészítőikkel együtt értékes könyvjutalmakat vehettek át a nap végén, az ünnepélyes eredményhirdetésen. A XVIII. Egressy Béni Nemzetközi Szavalóverseny zárszavát Érsek-Csanádi István, az Észak-Magyarországi Színjátszó Egyesület elnöke mondta.

Egressy kultusz

A nagy magyar zeneszerző Kazincbarcika elődközségében Sajókazincon látta meg a napvilágot 199 esztendővel ezelőtt. Ahogy minden évben idén is hagyományos ünnepi istentisztelettel és koszorúzással emlékezett Egressy Bénire Kazincbarcika városa és az egyházközség.
A műsorban csodás dallamokat játszva közreműködött a Barcika Consort Régizene Együttes.
Egressy Béni születésnapjának emlékére koszorút helyezett el Kazincbarcika Város Önkormányzata, az Egressy Béni Városi Könyvtár, a Barcika Art Kft., és a Református egyházközség.
A megemlékezés ünnepi istentisztelettel zárult.

Fotó:pálinkó Gábor

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek