2024. 04. 24. szerda

György
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Ebben évben online programokkal gondol a könyvtár az édesanyákra

Ebben évben online programokkal gondol a könyvtár az édesanyákra

Ebben évben online programokkal gondol a könyvtár az édesanyákra – az ünnepi hangulat megteremtése a cél

 Május első vasárnapján ünnepeljük hazánkban az édesanyákat. Egy csokor mezei virág, egy szépen elmondott vers, – bizonyára mindenki visszaemlékszik gyermekkorában hogyan köszöntötte az anyukáját. A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár idén nem szokványos módon kapcsolódik ehhez az ünnephez: az internet segítségével igyekszik emlékezetessé tenni május első vasárnapját.

Bizonyára minden családban megvan a hagyománya ennek a napnak, mely idén egy kicsit másképp alakul, virtuális ünnepségekkel, talán egy kis ajándékkal. Anyák napját Magyarországon először 1925-ben a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta meg, méghozzá a májusi Mária-tisztelet hagyományaival összekapcsolva. 1928-ban már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos iskolai ünnepélyek közé az anyák napját. Magyarországra az ünnep ötletét Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta Amerikából és a legelső anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyár foglalkoztatójában munkásgyerekeknek tartották. A gondolatot a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetői karolták fel és megtették az előkészületeket az anyák napja országos bevezetésére.

Érdekesség, hogy május első vasárnapján – hazánkon kívül – mindössze öt országban – Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban és Szerbiában – tartják ilyenkor az ünnepet. Az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, a szomszédos Szlovákiában és Ausztriában május 2. vasárnapján, az ugyancsak szomszédos Szlovéniában március 25-én Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepéhez kapcsolódva, Latin-Amerika legtöbb országában május 10-én, míg Lengyelországban május 26-án ünneplik az édesanyákat.

A II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár ebben az évben sem feledkezik el erről a csodás ünnepről május 1. vasárnapján, azaz május 3-án. Az előkészületek és az édesanyák köszöntése azonban egy kicsit másképp, nem a könyvtár falai között, hanem a világhálón történik. Az intézmény Facebook-oldalán, valamint honlapján is totókkal várjuk a gyermekeket és felnőtteket egyaránt. A játékos fejtörők során mindenki gyarapíthatja ismereteit, hiszen ezen a napon is kulcsszerepet kap az irodalom, ilyen jellegű kérdésekkel készültünk olvasóinknak. A gyerekeknek „Mesés édesanyák”, a felnőtteknek „Híres édesanyák” címmel hirdettünk meg a könyvtár Facebook-oldaláról elérhető online totót, amelynek megfejtéseit május 5-ig várjuk.

A virtuális világot kihasználva a közösségi oldalunkon videók is várják az érdeklődőket. A kézműves foglalkozások ezúttal nem a könyvtárban, hanem az interneten valósulnak meg, méghozzá oly módon, hogy az intézmény munkatársai rövid videókban mutatják meg azt, hogyan is készíthetjük el könnyedén az édesanyáknak apró, de szeretettel teli ajándékainkat.  A papírból készült virágcsokrok praktikusak, nagyon egyszerűen megvalósíthatók és biztosan elnyerik az édesanyák tetszését. Az ajándékok elkészítését bemutató videók már elérhetők, így a gyerekek  az ünnepre már ajándékkal várhatják anyukájukat. A könyvtár azonban nem feledkezik meg arról sem, hogy ilyenkor verssel is szokták köszönteni anyukájukat a gyerekek. Így nem maradhatnak el az anyák napjához kapcsolódó versek felolvasásai sem, ismert költők ezzel kapcsolatos műveit tolmácsolva a könyvtár Facebook-oldalán. Azt már eláruljuk, hogy József Attila: „Mama” című versét Drozda Blanka előadásában láthatják, de lesz még egy meglepetés is. Hogy mi lesz az, azt nem áruljuk még el, csak annyit, hogy ebben kulcsszerepet kapnak a gyerekek és ha szombat délután ellátogatnak olvasóink a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Facebook-oldalára vagy honlapjára, akkor fény derül a meglepetésre. Különleges lesz ez az anyák napja könyvtári dolgozó és olvasó számára egyaránt, de bízunk benne, hogy a világháló segítségével valamelyest mégis megteremthető az ünnepi hangulat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek