2024. 04. 27. szombat

Zita
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Díjátadással, kiállítással és kötetmegjelenésekkel ünnepli a Magyar Kultúra Napját a Herman Ottó Múzeum

Díjátadással, kiállítással és kötetmegjelenésekkel ünnepli a Magyar Kultúra Napját a Herman Ottó Múzeum

A vírushelyzet okozta keretekhez igazodva, online felületein nyílik ki a tudományok és művészetek kincsesháza január 22-én.

Mazsaroff-díjátadó

A hagyományokhoz híven, a Magyar Kultúra Napján, január 22-én 11 órakor adják át a Mazsaroff Miklós-díjat a Miskolci Galériában. A zártkörű, de sajtónyilvános ceremónián Kónya Ábel, a Miskolci Galéria vezetője köszönti majd a névadó festőművész özvegyét, a díj alapítóját, dr. Nikolaeva Máriát, valamint az idei díjazottat, Gulyás Andrea képzőművészt. Az eseményt a Miskolci Galéria facebook-oldalán (https://www.facebook.com/galeria.hermuz) élőben követhetik nyomon az érdeklődők.

***

Megjelenik a Herman Ottó Múzeum legújabb évkönyve

A Magyar Kultúra Napján jelenik meg, kerül kézbe és az online térbe a Herman Ottó Múzeum Évkönyve legújabb száma. A 2019-2020-as összevont kötetben a múzeumi tudományos kutatások friss eredményeit olvashatják az érdeklődők. A régészeti, történettudományi, néprajzi, művészettörténeti fejezetekben megjelenő 23 tanulmányt Leszih Andor egykori múzeumigazgató emlékének ajánlották a szerkesztők, akinek tavaly ünnepeltük a 140. születési évfordulóját. A kötet legnagyobb érdeklődésre számot tartó része az M30-as Miskolc-Kassa autópálya régészeti feltárásainak első adatközlése. A 2017-2020 között lezajlott terepmunka 60 lelőhelyének bemutatását, és a hét legfontosabb lelőhely részletesebb ismertetését a nemzetközi régész szakma is a Herman Ottó Múzeum Évkönyvéből ismerheti meg először.

A kötet január 22-től ingyenesen letölthető lesz a múzeum nemrég megújult honlapjáról (https://hermuz.hu)

***

Időszaki kiállítás az Avas Kapujában

Új kamarakiállítása is nyílik intézményünknek, amelyet a Miskolciak az Avasért alapítvánnyal együttműködésben valósított meg múzeumunk történeti tára. A „Mi, Miskolcz Városában Lakó Nemes Bodnár Mesterek…” című kiállítás az avasi borkészítéshez tradicionálisan kötődő céhes bodnár mesterség muzeális dokumentumait és tárgyi emlékeit ismerteti és mutatja be az érdeklődőknek egy autentikus helyszínen, az Avas Kapujának is nevezett Papszer 2. szám alatt található alapítványi épületben.

A tárlat hivatalos megnyitójára a korlátozások feloldását követően kerül majd sor, addig a tárlathoz köthető videós tartalmakat tekinthet majd meg a nagyérdemű a múzeum közösségi felületein.

***

„Valami él ebben a múzeumban”: a magyar kultúra

A fenti címmel jelenik meg múzeumunk legújabb múzeumpedagógia kiadványa, ezúttal online formában, hogy ebben a rendhagyó helyzetben se maradjanak a diákok és tanáraik múzeumi élmény, valamint a távoktatás során is használható olvasmány, segédlet nélkül. A Marosi Ágnes múzeumpedagógus által jegyzett füzet hangvételében és tartalmában a felső tagozatosokat, valamint a középiskolásokat szólítja meg, érdekességeket kiemelve mindazokról a hungarikumokról és helyi értékekről, amelyek szűkebb-tágabb összefüggésekben a Herman Ottó Múzeumhoz kapcsolódnak. A lapokon Kölcsey Ferenc költeménye kapcsán Móricz Zsigmond örökében megidézzük a Szeleta-barlang ötvenezer éves emberének himnuszát, felkutatjuk a Képtár festményein keresztül a puszták üzenetét és a puszták emberének viseletét, de mások mellett akár Szomjas Miska kerekded alakjával is találkozhatunk.

A kiadvány a magyar kultúra ünnepének hetében a hermuz.hu múzeumi honlap Múzeumpedagógia aloldalán mutatkozik be, minden érdeklődő számára ingyenesen hozzáférhető formában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek