2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

DIÁKTUDÁS EGYETEME…

Rendhagyó Diáktudás Egyeteme keretében találkozik a dokumentumfilm alkotója a Surányi Endre Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium diákjaival.

Kötetlen beszélgetésben mondhatják el a fiatalok mit gondolnak a filmben elhangzott gondolatokról, mit gondolnak többek között a nemzeti öntudatról…Lényegesnek tartom, hogy erről és ehhez hasonló fontos témákról, mint például: ember és valódi közösség, örökérvényű elvek, nemzeteket megkülönböztető sajátosság, emberi és nemzeti tartás, összefogás – minél több csatornán és fórumon beszéljünk! Fontosnak tarom, hogy készüljenek olyan filmek, amelyekből meríthetnek, építkezhetnek a fiatalok.A film készítésével a célom az volt, hogy felhívjam a figyelmet a nemzeti öntudat fontosságára, arra a tényre, hogy újabb ezer évünk csak úgy lehet, ha ez a lételem ott lesz a szívekben! Ma Magyarországon, az egyre súlyosabb gondok és problémák közepette nagy szükség lenne az összefogásra, most igazán húsbavágó a kérdés: NEMZETI ÖSSZETARTÁS VAGY SZÉTHÚZÁS? EGYSÉG VAGY NEMZETSÜLLYESZTŐ ACSARKODÁS?

Készül a Magyarnak lenni az Egyesült Államokban 2012. című dokumentumfilm második része, amikor elindult Kazincbarcikáról, egy borsodi kisvárosból nem gondolta volna, hogy a filmnek folytatása is lehet! 2012. május végén bizonyosan elkezdődik a  forgatása a következő résznek- mondta Hasulyó János, a film rendezője az Ameriai-Magyar Hírújságnak. Először is szeretném  megköszöni az első rész szereplőinek, azt a sok építő jellegű gondolatot, amivel sikerült nagyon sok emberben elindítani a gondolkozást a témákról. Külön köszönet azoknak, akik támogatták az első rész elkészülését.

Emlékeztetett arra, hogy a Magyarnak lenni az Egyesült Államokban 2012. című dokumentumfilm, lényegesnek tartotta, hogy NEMZETI ÖNTUDAT, nélküle nincs nemzet, csak morális válság!  Erről és ehhez hasonló fontos témákról, mint például: ember és valódi közösség, örökérvényű elvek, nemzeteket megkülönböztető sajátosság, emberi és nemzeti tartás, összefogás – minél több csatornán és fórumon beszéljünk bátran, hiszen azt tapasztaltam, hogy még mindig sok helyen tabuként kezelik! A dokumentumfilmemben ezekről beszélgetek Amerikában élő magyarokkal. Legfőképpen azonban a megszólalók szavai voltak megindítóak és elgondolkodtatóak a filmben én magam is sokat tanultam a gondolatokból – idézte fel a rendező.

„Az első rész valamennyire megnyugtatott, hogy jó úton járunk az első részben, mert amit a filmben bemutattunk, arra rengeteg kedves és pozitív visszajelzés jött és nagyon sokan felajánlották a segítségüket, több szervezet is megkeresett.” Tudom azt is, hogy azért sokat kell még fejlődnünk, de a leglényegesebb, hogy a megszólaltatott emberek véleménye, üzenete eljutott az emberekhez és talán meg is érintette őket. Én igazából ennyit szerettem volna elérni. Továbbra is várom a filmes szakmából is az észrevételeket, hiszen azokból a véleményekből tanulnom kell, hiszen ez által tudunk fejlődni. Figyelve a hazánkban és körülöttünk zajló eseményeket, megtévesztő hangokat, álhangulatokat, felmerült bennem a kérdés: az Óhazától távol élő magyar emberek vajon miért tartják fontosnak a nemzeti öntudat és a hagyományok ápolását?

A második rész kevesebbet szól majd a statikus beszélgetésekről, inkább egy dinamikus, látványosabb

dokumentumfilmet szeretnénk bemutatni, hogy mit gondolnak a Floridai Magyarok egyes témával kapcsolatban, hogyan élnek, miként vélekednek ma. 15 személyt szeretnék megszólaltatnia filmben – mutatott rá Hasulyó János. A film készítésével továbbra is az egyik cél, felhívjam a figyelmet a nemzeti öntudat fontosságára, arra a tényre, hogy újabb ezer évünk csak úgy lehet, ha ez a lételem ott lesz a szívekben és összefogunk!

Fontos állomás a film életében, hogy április 12-én elindul a Diáktudás Egyeteme is, ahol a középiskolás fiataloknak bemutatjuk a film egy részét és utána kötetlen beszélgetés keretében elmondják, mit gondolnak a filmben elhangzott gondolatokról. Van olyan diák, aki a szakdolgozatát ebből a témából írja. Jó érzés, hogy az egyik középiskolában érettségi tételek közé is betették a filmet.

A készülő alkotás érdekességekét megemlítette, hogy nagy megtiszteltetésnek érzi a rendező, hogy a második rész zenéit nagy valószínűséggel az egykori Edda zenekar zeneszerző hangszerelő billetyűseként ismerté vált Barta Alfonz készíti majd. Illetve Gerák Andrea énekes dalai is hallhatóak lesznek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…