2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Denevér az Operaházban

A Magyar Állami Operaház egy különlegesen vidám hangulati előadással, Strauss Denevérjével köszöntötte a szilveszter estét és az újév első napjait. A Szinetár Miklós rendezte nagyoperett igazi közönségkedvenc – nem is véletlenül.

Némi pezsgővel fűszerezett bohókás hangulat, klasszikus történet, varázslatos, önmagában is tapsot kiérdemlő díszlet, fülbemászó dallamok, rengeteg humor – ez jellemzi A denevért, mely már nem először ért el sikert az Operaház deszkáin. És bár talán nem annyira mély, vagy magával ragadó a hangulata, mint zenés színház repertoárjának többsége – ne feledjük, operettként ez nem is feladata! –, bízunk benne, hogy ettől függetlenül még sokáig látható is lesz, hisz főleg a szilveszterhez hasonló alkalmakkor érdemes elővenni és leporolni a librettóját.

Habár az énekesek is érdemesek a dicséretre, az előadás hőse alighanem vitán felül Csikós Attila díszlettervező. Általában negatívum, ha a körítés a darab legvonzóbb része, de ezúttal ez egyáltalán nincs így. Egyszerűen ezúttal csak arról van szó, hogy azt a látványt, melyben a jelenlévőknek része volt, filmrendezők is megirigyelhetnék. Minden aprólékos és precíz, a tér monumentális kihasználtsága külön bravúr – és bár jómagam kedvelem a visszafogott díszleteket, ezúttal a grandiózusság egyáltalán nem hatott túlzónak.

 

 

Az énekesek közül ezúttal elsősorban a férfiszereplők vitték a hátukon az előadást. Nyáry Zoltán Eizensteinje, Boncsér Gergely Alfrédja is ritmusos és érthető volt, és Egri Sándor Frankja is színesebbé tette az előadást. Férfiak, írtuk, de ez igaz a magukat férfinak maszkírozókra is, hisz Meláth Andrea Orlovszkijára is, aki kiválóan oldotta meg a nehéz, vagy legalábbis annak tűnő feladatát. A korábban a miskolci színházban társulati tag Vida Péter komikus Froschja, pedig – ahogy annak lennie is kell – a hab volt a tortán.

Az Operaházban persze a Denevér-széria után sem állt meg az élet, hisz már javában készülnek Richard Wagner A bolygó hollandijának bemutatójára. Az előadást, melynek az 1841-es ősváltozatát állítják színpadra, a közönség január 19-én láthatja először. A modernnek ígérkező előadás premiernapján színpadra lép többek között Lukács Gyöngyi és Palerdi András, a hollandi szerepében pedig Thomas Gazhellit láthatjuk.

DicsukD
Fotók: Tomas Opitz.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…