2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Délkelet-Ázsia képviselői Szikszón

Thaiföldről és a trópusi paradicsomnak is nevezett Fülöp-szigetekről érkezett vendégek oktatják angolra hat héten át a szikszói Szepsi Csombor Márton Gimnázium, Szakképző, Általános Iskola diákjait. Az egyetemista lányok az AIESEC világprogram keretében kulturális követként érkeztek a dél-abaúji városba.

Füzesséri József, Szikszó polgármestere a vendégek fogadásán arról beszélt, hogy nagyon fontos a település fiataljai számára, hogy olyan emberekkel találkozzanak, akik távoli országok kultúráját mutatják be számukra, hiszen így kinyílhat a világ számukra. Szikszó élen jár a nemzetközi kapcsolatok építésében: év elején Brazíliából jött egyetemistákat láttak vendégül, most pedig Délkelet-Ázsia kultúrájába nyerhetnek bepillantást a helyi diákok.

Miss Pimonpham Ratree, Kat és Patiy Thanthanapat, June  Kelet Velencéjéből, azaz Bangkokból utazott Szikszóra. Kat 20 éves és jogot tanul, June 19 éves, politológusnak készül. Minkét hölgy családjában elsőgenerációs értelmiséginek számít. Európában eddig soha sem jártak, a program keretében kifejezetten hazánkat választották. A nyüzsgő világváros, a 8,3 milliós Bangkok után kicsit szokatlan számukra a magyarországi vidék csendessége. Itt tartózkodásuk néhány napja alatt is nagy szeretettel fogadták az új körülményeket – köztük az eddig ritkán tapasztalt hűvös időjárást – és a  vendégfogadók meleg szeretetét.

Lea Carmina G. Silvestre egy fülöp-szigeteki katolikus  családból származik. Ő is egyetemista, nemzetközi kapcsolatokat tanul, Európa a szakterülete. Eddig gyerekként Németországban járt a vén kontinensen, egy családi kapcsolatnak köszönhetően. A délkelet-ázsiai vendégek nemcsak angolra oktatják majd a Szepsi Suli diákjait, hanem szeretnék megismertetni hazájuk történelmét, kultúráját, szokásait, gasztronómiáját is.

A  három vendégtanár szállásáról és ellátásáról Szikszó önkormányzata gondoskodik, a programokat pedig a Szepsi Iskola tanárai és diákjai szervezik számukra.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…