2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Csuhába bújt Sherlock Holmes

A rajongók esetleges közfelháborodás elkerülése végett most azonnal el is áruljuk: nem a híres detektív újragondolt figurájáról van szó. Hanem arról, hogy megelőzte a korát: már évszázadokkal előtte is akadt, aki jobbnak látta a kérdőjelek helyett pontot tenni az ügyek végére. Brigitte Riebe regényében éppenséggel egy szerzetes dolgozik másodállásban homályos halálesetek és egy pletyka felgöngyölítésén. Az Assisi menyasszonya a 13. századi Assisibe repíti vissza az olvasót, a ferences rendek megalakulásának idejébe. S mielőtt bárki azt hitte volna, hogy a kolostorok és lakóik makulátlanok, akkor előrebocsájtjuk megjegyzésként: közel sem minden az, aminek látszik.

1253-ban járunk Assisisben, ahol Klára apátnő halálos ágyán fekszik, miután a rejtélyes körülmények között a túlvilágra távozó Magdalena nővér az egész Szent Damján-kolostort megrázza. Klára utolsó erejével is azon van, hogy meggyőzze a róla feljegyzést készíteni érkezett Leo atyát (merthogy saját apácarendet akar bevezettetni a kolostorban), hogy az apáca egy szerencsétlen baleset áldozatává vált, amikor egy szakadék mélyébe zuhant a város mellett. Az atya azonban nem hisz neki, s nekilát a haláleset tisztázásának.

Nyomozásba kezd hát, amelyben kénytelen tolmácssegítséget is kérni az elégtelen olasztudása miatt. A gazdag kereskedő elszállásolója gyámlányát, Stellát kéri meg a feladatra – amely, mint hamarosan kiderül, egyikük életére nézve sem veszélytelen. Egyre hangosabbá válik a szóbeszéd, miszerint a szerzetestárs Klára és Assisi Ferenc között feltehetőleg több is volt puszta munkakapcsolatnál. Erről Magdalénának nem mellesleg tudomása volt – vajon mégsem pusztán véletlen balesetről lehet szó? Azonban nem ő volt az egyetlen áldozat: hamarosan iszonyú módon életét veszti Ferenc egy közeli bizalmasa is. Leo atyának fogytán az ideje: sürgősen fényt kell derítenie az ügyre, még mielőtt még több ártatlan vér folyik.

Riebe igazán izgalmas és érdekes témát választott regényének alapjául. A katolicizmusba kevert krimi kis újdonságot hoz a történelmi műfajba, Assisi Szent Ferenc múltja pedig elég munícióval szolgál, hogy egy irodalmi mű keretébe foglalják – úgy is mondhatnánk: megér egy „misét”.

Az Assisi menyasszonya központi témája azonban túlmutat ezen, és bármilyen meglepő a krimi-vonal fényében, illetve akármennyire élesen ellentétes a halállal: ez a különféle formában megnyilvánuló szeretet – barátok közti plátói szerelem, szülő-gyerek közti kapcsolat, nő és férfi egymás iránti szerelme. Ettől válik tehát érdekessé a szerző műve: ezt az örökérvényű érzést és mondanivalót egy a középkori vallásos atmoszférába csomagolta, megcsavarva a gyilkosságsorozattal.

Riebet illetően nem éri csalódás az olvasót: gondosan megszerkesztett regénnyel állunk szemben, mely mögött alapos kutatómunka áll. A környezet leírása alapos, a légkör-hangulat megragadására nagy hangsúlyt fektetett, így szinte azt érezhetjük, hogy benne élünk a történetben, a karakterekkel együtt. Bár a cselekmény időnként inkább csordogál, mint folyik, efölött igazán szemet lehet hunyni a robbanásszerűen beinduló és érdekfeszítő eseményekért cserébe.

Bár az Assisi menyasszony sem mentes a már megszokott kliséktől, összességében új, izgalmas történetben lehet része azon olvasóknak, akik kedvelik a történelmi témájú regényeket. Bátran ajánljuk hát: bizonyos fokig mindenképpen maradandó olvasásélményt nyújt.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek