2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Csillogás, burleszk, szerencsejáték, miegymás

Az ír Emma Donoghue számos irodalmi elismerést szerzett már eddigi pályafutása során; a sokszínű szerző magyarul is megjelent A szoba című regénye többszörös díjnyertes; e könyv sokak számára ismerős lehet. Donoghue előszeretettel boncolgat különböző emberi kapcsolatokat regényeiben, legyenek azok eltérő vagy azonos nemű emberek közötti kötelékek. A szerző legújabb műve, az Érzékek tánca 2014-ben jelent meg angolul, és 2015-ben a várva várt magyar fordítás is megérkezett.

Csillogás, burleszk, szerencsejáték, prostitúció, és gyilkosság; mindez a himlő idején Amerikában. Donoghue ezúttal egy történelmi fikcióval ajándékozta meg olvasóit; az 1870-es évekbeli San Franciscóban járunk, mely a végletek városa; a szegénység mellett megfér a gazdagság, a csillogás mellett pedig a bűnözés. A szerző egy rejtélyes és megoldatlan, ám valós bűncselekmény köré szövi regényét, ám nincs hiány tiltott szerelemből és rendkívül színes karakterekből sem. Donoghue a tizenkilencedik század végi nagyváros hiteles portréját festi meg, nem félve a város sötét oldalának ábrázolásától sem.

A fordulatos történelmi regény főszereplője, Blanche, egy francia prostituált. Donoghue aktuális témákat pedzeget Blanche karakterén keresztül. Blanche nem tartja munkáját szörnyűnek, kiszolgáltatottsága sokszor tűzbe hozzá, mitöbb, elismeri, hogy nyűg neki az anyaszerep, és bánja kisgyermeke megszülését. Blanche egykori cirkuszi munkatársait tartja el jövedelméből, így a történet a kizsákmányolásról, kihasználásról is szól a rasszizmus, gyermekek tárgyiasítása mellett.

Donoghue gyakran ugrál az időben a történet során, így fontos, hogy résen legyen az olvasó, hogy ne veszítse el a fonalat. A szerző alapos kutatómunkát végzett regénye megírásához, ez látszik a részletességen és hitelességen; Donoghue számos forrásból merített ihletet, valamint ragadott ki tényeket az Érzékek tánca megírásához. Jenny karaktere, aki a már említett bűncselekmény áldozatává válik, izgalmasnak bizonyul, hiszen a nő finnyet hányva a korabeli előítéletekre, férfiruhában jár-kel; bizonyos szempontból kár, hogy nincs hosszabb szerepe, érdekes lett volna karaktere kibontakozását figyelemmel kísérni.

Az Érzékek tánca dinamikus, lebilincselő olvasmány, ami olyan aktualitásokat fogalmaz meg, melyek elgondolkodtatják majd az olvasókat. Donoghue ismét egy egy kiemelkedő regényt írt, mely garantáltan sok új rajongót is fog toborozni számára. Amíg izgatottan várjuk a szerző következő könyvét, érdemes a további három magyarul megjelent Donoghue-könyv közül csemegéznünk

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek