2024. 06. 20. csütörtök

Rafael
1 EUR 396 HUF
1 GBP 469 HUF

Csalás vagy zsenialitás?

Hogyan érhet ugyanaz a festmény egy kisebb vagyont, ha egy ismert festő szignója van rajta, vagy akár semmit, ha egy ismeretlen festő alkotása? Edward Dolnick, A képhamisító című regénye ebből az alapgondolatból indul ki; e könyv rendkívüli részletességgel kalauzolja el olvasóit a második világháború korába, Hollandiába, a festőművészet világába, megismertetve az érdeklődőket a képhamisítás fortélyával, s egyúttal Han van Meegerennel, aki Vermeer képeit hamisítva gazdagodik meg. A nagy kérdés pedig: csalás ez, vagy művészet?

A különleges témát feldolgozó regényt még érdekesebbé teszi, hogy az, igaz történeten alapszik. Számos érdekességet tudhat meg az olvasó a regényből, többek között azt, hogy mi alapján becsülik meg egy festmény értékét, mit gondoltak Vermeerről a korabeli műértők, melyek a képhamisítás lépései, valamint, hogy milyen volt az élet Hollandiában a náci uralom alatt. Mivel Dolnick írásának a művészet, történelem és bűncselekmény is szerves része, ezért sokan lebilincselőnek fogják találni a különböző témák kombinációját.

A képhamisító egyik főszereplője Han van Meegeren, egy festő, akinek sosem volt része kellő elismerésben, ezért elhatározta, hogy becsapja a világot; Vermeert hamisít és elégtételt vesz korábbi kudarcaiért. Munkái olyan jól sikerültek, hogy Meegeren meggazdagodott, mi több, megkapta a várva-várt elismerést, hiszen hamisítványai olyan jól sikerültek, hogy még neves műértők is bedőltek munkájának.

A rövid fejezetek ideális olvasmánnyá teszik e könyvet azok számára, akiknek napközben csak rövid idejük van belemerülni e huszadik századi történetbe. Habár Dolnick regénye elég részletes, mégis sok olvasó információéhes marad befejezése után, hiszen a szerző gondosan megírt műve, sikeresen csigázza fel a téma iránt érdeklődő olvasók kíváncsiságát, akik még többet akarnak majd megtudni e különleges világról.

A tényeken alapuló regény főszereplői mind érdekes karakterek; a már említett képhamisító, valamint Hermann Göring, a náci katonai vezető, aki csak úgy, mint a legtöbben, bedől a turpisságnak. Dolnick egy szórakoztató és egyedülálló írással ajándékozta meg az olvasóközönséget; az, hogy Meegeren egy pitiáner csaló vagy zseni, az olvasókra bízza.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek