2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Csáki Róbert életmű kiállítása a szegedi REÖK-ben

Csáki Róbert életmű kiállítása a szegedi REÖK-ben

Csáki Róbert egyik legnagyobb szabású kiállítása, mintegy 170 zseniális alkotással  tekinthető meg a szegedi REÖK-ben, több mint 2 hónapon keresztül. A kortárs művész olyan alkotásai is láthatók, amelyek megfestésére a REÖK tere ihlette.

Áttekintő kiállítás nyílik Csáki Róbert festőművész alkotásaiból a REÖK-ben november 12-én. A tárlat egyik kivételes csábereje, hogy zömében friss, az elmúlt évtizedben született műveket mutat be és akad köztük több olyan is, amely erre az alkalomra készült, megalkotásukra pedig a REÖK tere ihlette a művészt.  A kiállításon ezenkívül csendéletek és portrék is láthatóak.

Csáki elsősorban álombeli élményeit formálja képekké anélkül, hogy elszakadna a valószerűségtől. Lélekábrázoló ereje szürreálisan modern. Egyéni szín- és formavilág, az ecsetkezelés sajátos módja jellemzi: képeit az élénkebb, a mediterrán kultúrából átemelt színek uralják, amelyek elsősorban a tájrészletek hangulatát érzékeltetik. Szuggesztív képi világa erősen az ösztönök, álmok, látomások hatása alatt formálódik. Alakjai többnyire bizonytalan, kiszolgáltatott, passzív figurák, gyakran szürrealisztikus ember-állat keveréklények. Bizarr-groteszk figuravilágát javarészt a gyengeelméjűekhez hasonlatos, a Down-kór határán álló lények alkottak: hosszúkás vagy idiotizmust sugalló zömök arc, keskeny szemrés, a fejarányok tudatos elrajzolása. Festészete egyfajta szellemi vívódás eredménye: a képzelet bolyongása évszázadok realitásában, a szép és a rút egymást feltételezésében.

Csáki Róbert a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolában érettségizett 1983-ban. 1986-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafikai szakán, majd két év után festő szakon folytatta tanulmányait. Mesterei Felsman Tamás és Dienes Gábor voltak. Tagja a Magyar Alkotók Országos Egyesületének és a Hungartnak. Művészetét számos díjjal jutalmazták: 1991-ben Herman Lipót-díj; 38. Vásárhelyi Őszi Tárlat különdíja; ELIA pályázat különdíja; 1992-1994-ben Vásárhelyi Őszi Tárlat díja; 1995-ben a Nemzeti Kulturális Alap díja; 1998-ban Strabag-díj (Magyar Aszfalt); 1999- ben Vásárhelyi Őszi Tárlat díja.

Csáki Róbert kiállítása 2010. november 13. és 2011. január 21. között tekinthető meg, 800, 600, 400 és Szeged Kártyával 200 Ft-os jegyárakkal.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…