2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Coelho történeteinek folyója

A Mint egy áradó folyó a világszerte ismert, díjnyertes író Paulo Coelho novellagyűjteménye életbölcsességekről. A brazil író ezúttal több mint száz történettel örvendezteti meg olvasóit, melyek különböző korszakaiból kerültek ki, és késztetnek az életről, halálról és szerelemről való gondolkodásra. Bizonyos történtek magával az íróval történtek meg, némelyeket pedig ő maga is másoktól hallott, így azok az ő hozzáfűznivalójától lesznek érdekes.
A novellák meglehetősen rövid lélegzetvételűek, és különálló történetek, ám a rövid terjedelem ellenére se ajánlott többet belőlük olvasni egymás után. Kell, hogy az olvasó időt hagyjon magának az olvasottak átgondolkodására, ízlelgetésére; kell, hogy elmerengjen rajtuk. Lehet, hogy új gondolatokat ébresztenek egyes novellák vagy meghatják az olvasót, talán magára ismer majd bennük; néhányból pedig tanulságot tud levonni. Az se kizárt, hogy egyes történeteket klisével telinek és kevésbé érdekesnek talál majd az olvasó, ám semmiképpen se fogják hidegen hagyni a történetek.

Coelho ebben a könyvben se mellőzi a vallás témájának érintését, bár ez rendszeres olvasóit nem fogja meglepetésként érni. Aki Coelhot inkább a regényei révén ismeri, annak az író egy teljesen új arcát fogja megmutatni. Novellái megindító írások az életről, sőt a Mint egy áradó folyót nevezhetném akár útmutatónak is az élethez, hiszen bölcsességei révén az olvasót önmagával kapcsolatban ébresztheti rá figyelmét eddig elkerülő hibákra vagy tévítéletekre. E novellagyűjtemény nem csupán elgondolkodtat, hanem élni is tanít; rávilágít az e rohanó világban elfeledett értékekre, és akár saját életének újraértékelésére is késztetheti az olvasóját.

Coelhot írói sokszínűsége mellett érdekessé teszi az is, hogy mennyire megosztja olvasóit. Sokan kedvelik magvas gondolataiért és életbölcsességeiért, ám nem kevesen bírálják, azzal érvelve, hogy közhelyekkel traktálja olvasóit. Coelho írói nagyságát mutatja, hogy írásai senkit nem hagynak közömbösen; kétségtelenül érzelmeket váltanak ki célközönségükből, legyen az pozitív kritika vagy bírálat. Egy biztos; írásai hatalmas sikere miatt, csakúgy, mint a könyveit övező viták kapcsán, Coelhoról még egy jó ideig beszélni fognak, és nem fog egy jelentéktelen, könnyen felejthető íróként eltűnni a süllyesztőben.

Ettől persze tény marad az, hogy Coelhot közel sem kedveli mindenki, ugyanakkor azokat a rétegeket, akiket – általában közvetetten, néha pedig közvetlenül – megszólít műveivel, teljes mértékben kiszolgálja műveivel. Lehet vele egyetérteni, vagy lehet minden gondolatával vitatkozni, azonban súlyainak – már csak a kivívott fokozott figyelem miatt is – van súlya; olyan súlya, amelyet csak kevesen mondhatnak magukénak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek