2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • CineFest – Matthew Newton amerikai rendező kapta a CineFest fődíját, a dán Martin Zandvliet három díjat is besöpört

CineFest – Matthew Newton amerikai rendező kapta a CineFest fődíját, a dán Martin Zandvliet három díjat is besöpört

Matthew Newton amerikai rendező A semmiből (From Nowhere) című filmje kapta idén a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat; a nagydíjat – amely Zukor Adolf nevét viseli – pedig a dán Martin Zandvliet rendező A homok alatt (Land of Mine) című alkotásának ítélte a zsűri.

A tizenharmadik filmmustra ünnepélyes zárásán a Közönségdíjat Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című alkotása vehette át, amely hatalmas siker volt.
A CineFest Életműdíját ebben az évben Makk Károly kapta. A Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező hatalmas tapsvihar közepette vehette át elismerését. Úgy fogalmazott: a díj egy közös teljesítményért jár, így azon munkatársai is megérdemlik a kitüntetést, akikkel sok-sok éven át együtt dolgozott.
A homok alatt (Land of Mine) című alkotás a nagydíj mellett kiérdemelte a Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége – FIPRESCI – zsűri díját és a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri elismerését is.
A legjobb kisjátékfilm kategóriájában a Tarts ki! (Hold On) című alkotás nyerte a díjat, amelynek rendezője Charlotte Scott-Wilson.
A Dargay Attiláról elnevezett elismerést a Szemet szemért (Eye for an Eye) nyerte el. A rendezők: Steve Bache, Mahyar Goudarzi és Louise Peter.
Hartung Attila kapta a CineNewWave-díjat Mindig csak (Deliver Us) című filmjével. A CineNewWave kategória különdíját pedig a „Legszebb képi világért” a Balkon (Balcony) érdemelte ki, amelyet Dell’Edera Dávid rendezett. Az Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrije az Utazás apánkkal (That Trip We Took With Dad) című alkotást tüntette ki. Rendezője Anca Miruna Lazarescu.
Bíró Tibor fesztiváligazgató a seregszemlét értékelve azt mondta: az idei fesztivál a nemzetközi filmkínálat egy olyan értékes szeletét hozta Miskolcra, amely minden eddiginél nagyobb számú érdeklődőt vonzott úgy a szakma, mint a közönség részéről.
Hozzátette, több mint 24 ezer néző látogatott el a vetítésekre az előzetes számítások alapján, amely rekord a fesztivál történetében.
A 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál tíz napján magyar és nemzetközi premierek, izgalmas szakmai programok követték egymást, neves hazai és külföldi alkotók kísérték el filmjeiket Miskolcra.
Már a fesztivál első napját hatalmas érdeklődés kísérte, a megnyitón a díszvendég – Juliette Binoche – átvette a frissen alapított Európa-díjat.
A filmes szakma töretlen figyelme és a nagyközönség szeretete végigkísérte a rendezvényt.
MTI

Fotó:Makk Károly kapta a 13. Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíját
Makk Károly Kossuth-díjas filmrendező, a Nemzet Művésze, kiváló művész, a 13. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál életműdíjasa a záróünnepségen a miskolci Művészetek Házában 2016. szeptember 17-én. MTI Fotó: Vajda János

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek