2024. 04. 26. péntek

Ervin
1 EUR 392 HUF
1 GBP 458 HUF

Brunszvik Teréz díjat kapott Takács Lászlóné

Az óvodapedagógusoknak  adható legmagasabb kitüntetést a Brunszvik Teréz díjat érdemelte ki Takács Lászlóné nyugalmazott óvoda vezető Szikszón, amelyet a pedagógus nap alkalmából Balog Zoltántól, Emberi Erőforrások  Minisztériuma miniszterétől vehetett át a napokban.

Takács Lászlónét több évtizedes, az óvodapedagógusi munka fejlesztéséért, az óvodaügy előrelépéséért, a gyerekek iránt érzett felelősségteljes pedagógiai munkásságáért, a nevelőtestületekben végzett rendkívüli közösségi és szakmai fejlesztésért jutalmazták.

Takács Lászlóné-, aki második ciklusban Szikszó alpolgármestere egyben- 1970. június 16-án szerzett óvodapedagógusi oklevelet a Szarvasi Felsőfokú Óvónőképzőben.  Már a kezdetekkor úgy emlékeznek rá kollégái, hogy lelkesen, nagy odaadással és tudatosan végezte a munkáját.1976. december 16-án nevezték ki a Szikszói Óvoda vezetőjének.
A Szikszón eltöltött évek alatt nemcsak tősgyökeres szikszóivá vált, hanem kivívta a családok és az egész város elismerését. Mind a mai napig csak úgy néznek rá, mint „mindenki óvó nénijére,” hiszen generációkkal szerettette meg az óvodai közösséget.

Takács Lászlóné Szikszón nem csak a helyi gyerekközösségért, a helyi pedagógusokért dolgozott, hanem pedagógiai tevékenységével példát mutatott egész Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Bázis óvodaként bemutató foglalkozásokat szervezett, mintaütemterveket készített, a hátrányos helyzetű gyerekek óvodába járását 3 éves kortól kezdeményezte és aktívan dolgozott ennek érdekében.

Mindig is proaktív vezető volt, képes volt egyfajta jövőbe látásra. Felmérte, milyen tárgyi és infrastrukturális fejlesztés szükséges ahhoz, hogy minden jelentkezőt befogadhasson az óvoda.Kiemelt területként kezelte az ábrázolási kézimunkát.  E témában tudományos igényességű előadásokat tartott a járás, illetve a megye egész területén, amivel kivívta a szakma elismerését. A másik célkitűzésnek a környezeti nevelést jelölte meg, komplexitásban a többi nevelési területtel. Ennek érdekében megmozgatta az egész várost: például játszóudvart fejlesztettek a szülők, vállalatok, civil szervezetek segítségével, jótékonysági bálok és rendezvények bevételét felhasználva erre. Aktívan közreműködött abban, hogy a Szociális Misszió Társulat újra tulajdonába vegye az épületében működő óvodát, melynek állagvédelmét hosszú éveken keresztül támogatta.

1996-tól 2007-ig, nyugdíjba vonulásáig a miskolci Kassai Úti Óvoda vezetőjeként tevékenykedett, a szülők, nevelők és a társadalmi környezet nagy megelégedésére.

Takács Lászlóné Katika Szikszón a rendszerváltáskor bekapcsolódott az önkormányzat munkájába, éveken át képviselte és képviseli a gyerekek, a családok és az óvodapedagógusok érdekeit a helyhatóságban. Részt vesz a szociális munkában, a hátrányos helyzetű családok segítésében, felzárkóztatásában. Önkormányzati képviselőként kezdeményezi és személyesen részt is vesz az ehhez kapcsolódó pályázati lehetőségek felkutatásában. Nyugdíjasként vállalta azt is, hogy 2010 és 2012 között újra az élére állt a Szikszói Óvodának, ebben az időszakban a fejlesztések segítségével egységes városi bölcsőde és óvoda lett az intézmény.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek