2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

„Boszorkányok márpedig vannak”

Boszorkányüldözés Európában, illetve a Magyar Királyságban – érdekes tények és híres perbefogottak Galileitől Báthory Erzsébetig. Ez a témája két előadásnak, aminek a Martin-kertvárosi Tompa Mihály Könyvtár lesz az otthona március 16-án és 30-án, csütörtökön délután 4 órától.
A könyvtári „boszorkánycsütörtökök” magvát rejtélyek és üldöztetések adják, mégis mindenki nyugodtan látogathatja az előadásokat. Az előadó, Tircsné Dr. Propper Valéria ugyanis a történelmileg igazolt tényekre, a társadalmi, vallási és gazdasági okokra helyezi a hangsúlyt. Számos érdekesség, és ma már olykor megnevettető idézet is segít megidézni Jeanne d’Arc, Giordano Bruno vagy épp Galileo Galilei perét a március 16-ai alkalmon.
Két héttel később, március 30-án pedig a Magyar Királyság boszorkányperei, azoknak is a különböző volta, a kivételek kerülnek fókuszba. Miközben sok érdekességet megtudhatunk Báthory Erzsébet, Dengeleghyné Török Kata, Imreffiné Iffju Kata vagy épp Báthory Anna peréről, az is kiderül, hogy is látták ezt az egész boszorkánykérdést a középkori Magyarország urai.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek