2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Borsodi gyerekek magyar büszkeségeink nyomában

13 megyénkbeli iskola közel 300 diákja vehetett részt zenei kiránduláson március 24-én, Budapesten, a TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0083 számú pályázat jóvoltából. Az egynapos programon megtekinthették a Zenetörténeti Múzeum, az Operaház és a Bajor Gizi Színészmúzeum tárlatait, valamint épületlátogatáson és koncerten is részt vettek a Zeneakadémia felújított épületében. A projektnek köszönhetően a gyerekek meglátogatták a magyar zenei élet emblematikus helyszíneit és beleshettek a kulisszák mögé is.

„A lélegzetünk is elállt az Operaházban, amikor megláttuk azt a sok csodaszép ruhát és díszletet, de legjobban a karmester tetszett a főpróbán. Először azt hittük, csak integet, de aztán figyeltük a zenészeket, és tényleg mindenki azt csinálta, amit ő mutogatott.”- mesélte az egyik bőcsi kislány, aki ezt követően is hosszan sorolta a budapesti kirándulás részleteit. Közel háromszáz gyermek vett részt a TÁMOP-3.2.13-12/1-2013-0083 számú projekt keretében megvalósuló kiránduláson, amelyen interaktív formában, élményszerűen szerezhettek tapasztalatokat a magyar zenei élet emblematikus személyiségeiről és helyszíneiről.

Az általános-, és középiskolás csoportok 13 iskolából érkeztek a fővárosi programokra hét autóbusszal, Miskolc mellett Boldváról, Bőcsről és Szendrőről. A gyerekek egyik csoportja a Zenetörténeti Múzeumba látogatott, ahol többek között hangszerbemutatón is részt vettek, valamint Bartók és Kodály népzenegyűjtő munkásságát is megismerhették. Gergely Péter Pál, miskolci zenetanár, karnagy szerint kevés volt az egy órás tárlatvezetés, a gyerekeket annyira elvarázsolta a kiállítás és a tematikus programok, hogy több órát is szívesen eltöltöttek volna a múzeumban. A gyerekek másik csoportja szintén nem a megszokott értelemben vett kiállítás látogatáson vett részt. A Bajor Gizi Színészmúzeumban interaktív vetélkedőkön keresztül és látványos bemutatókon ismerkedtek meg a kiállítással. A harmadik helyszín az Operaház volt, ahol az épületlátogatás részeként a gyerekek a kulisszák mögé is betekinthettek. Emellett a gyerekek részt vettek egy szimfonikus zenekari főpróbán is a Zeneakadémia Nagytermében, az idősebbek pedig az esti koncertet is meghallgatták, melyen nagy magyar mesterek: Bartók, Kodály és Hubay művei szerepeltek a műsoron. A Magyarország és a nagyvilág címet viselő hangversenyen olyan „magyar” zeneműveket hallgathattak meg, amelyek nyomán feltárultak nemzetünk egyedi vonásai, természetesen a zene kifejezőeszközeinek segítségével.

A projekt folyamatosan zajló szakkörei mellett további témanapok és témahetek is megrendezésre kerülnek majd, amelyek célja, hogy a gyerekek megismerjék és élményeiken keresztül megszeressék a szimfonikus zene világát, ösztönzést kapjanak a zenetanuláshoz, hiszen a magyar komolyzenei hagyomány olyan nemzeti kincsünk, melyre joggal lehetünk büszkék, és adhatjuk tovább ezt a fiatalabb generációknak.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek