2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Bőrbe kötött gondolatok – Zajácz Tamás kiállítása

Bőrbe kötött gondolatok – Zajácz Tamás kiállítása

Könyvtári eseményről van szó, de a gondolatok mégsem lapok, hanem Zajácz Tamás bőrműves iparművész különleges képeinek formájában vannak „bőrbe kötve”. A Magyarországon új műfajt meghonosító művész tárlata január 15-től látható a Szabó Lőrinc Könyvtárban. A kiállítás nemcsak élményt nyújt, a megnyitón nyerni is lehet.

Zajácz Tamás Nyíregyházán született, Sárospatakon nőtt fel, Miskolcon érettségizett és tiszaújvárosi művészként vált ismertté. Élete tehát Borsod-Abaúj-Zemplénhez, az északkeleti régióhoz köti, ám a megyei Prima díjas művész munkásságát az egész országban jól ismerik, és a párizsi, müncheni, frankfurti, tokiói vagy éppen New York-i közönség is láthatta alkotásait egyéni és csoportos tárlatokon, művészeti bemutatókon.
Nemcsak új bőrmegmunkálási eljárások, hanem új iparművészeti műfaj is született általa. A Zajácz-szabadalom lényege egy speciális ragasztó, ami lággyá, könnyen formálhatóvá teszi a bőrt. Ez új lehetőségeket ad az alkotó számára, hogy művészi szépségű tárgyakat hozzon létre, hogy formába öntse gondolatait, vagy épp megörökítsen egy testet, egy arcot. Utóbbi egyébként ismét egy Zajácz-újítás eredménye. A Szabó Lőrinc Könyvtárban nyíló kiállításon ennek a széles palettán mozgó munkásságnak a legjavából kap ízelítőt a látogató. Sőt, a megnyitó interaktív játékában résztvevők közül valaki haza is vihet egy Zajácz Tamás által készített bőrtárgyat!
A január 15-én, kedden délután 5 órakor kezdődő megnyitón Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke mond köszöntőt, a tárlatot Kolosai Katalin, a tiszaújvárosi Karakter Művészeti Iskola igazgatója nyitja meg. A műsorban közreműködnek a miskolci Egressy Béni–Erkel Ferenc Alapfokú Zeneművészeti Iskola gitár tanszakos növendékei. A bőrbe kötött gondolatok egészen február 28-ig várják majd a látogatókat a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárában.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…