2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Bérlettel akár a pincébe is!

Mint már korábban hírt adtunk róla, Miskolc turisztikai szervezete ismét elindítja a tematikus városnézéseket.

A garantált programokra minden hónap 2. szombatján kerül sor. Eddig sétánként vásárolhatták meg a részvételi jegyet, mostantól azonban bérletet is lehet kapni. A 6 alkalmas sétabérlet a belvárosi garantált programokon ingyenes részvételre jogosít, a bükki stresszmentesítő túrákon pedig kedvezménykuponként működik. Akik rendelkeznek a közelmúltban bevezetett Miskolc Pass Classic városkártyával, ráadásul a sétabérlethez is kedvezményes áron juthatnak hozzá.

Az idei első tematikus séta nem klasszikus városnézés lesz. Március 11-én olyan föld alatti helyekre látogathatnak el az érdeklődők, amelyek kevésbé ismertek, vagy nem is látogathatók szabadon. A sétálóutca egyik legmeghatározóbb épületét, a Weidlich-palotát mindenki ismeri a városban. Ennek a hatalmas egykori kereskedőháznak a pincéjébe is le lehet menni a szombati sétán.

Köztudott, hogy a mai Magyarország első, magyar nyelven játszó kőszínházát Miskolcon építették fel 1823-ban. Az az épület sajnos 20 évvel később leégett, a helyén felépült épületben működik évtizedek óta a Színháztörténeti és Színészmúzeum, ennek pincéjében pedig a Teátrum Pincehely Galéria.

A sétálóutca másik emblematikus épülete, a város első ún. „felháza”, azaz emeletes háza, a Rákóczi-ház. Az épület építtetője, Dőry Ferenc gazdag kereskedő volt, s a pince az ő nevét viseli. A különböző pincefolyosók és terem méretű helyiségek más-más képzőművészek, többek közt Feledy Gyula és Urbán Tibor keze nyomát viselik. Az egyik terem falán jól megfér egymás mellett Déryné, Kossuth és a színház tornya, a másikon az avasi harangtorony és hangszeren játszó miskolci nagyságok.

Ha pince, akkor Avas! A körülbelül 900 itteni pince között különböző méretűek vannak, az egyik legnagyobb és legérdekesebb pincébe is ellátogathatnak a sétán résztvevők.

Információ: Kupcsik Sarolta
TDM munkatárs, idegenvezető
+36 30 5535032
sarolta.kupcsik@hellomiskolc.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…