2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Bátraké a szerencse

Félidejéhez érkezett az arttér-találkozások 2013-as tavaszi évada. A tíz témát felsorakoztató közösségépítő programsorozat a Lézerpont Látványtárban legutóbb a bátorságról szólt, legközelebb március 27-én az útkeresés problémáját boncolgatja a legváltozatosabb megközelítésekkel. Vendég Andrea Weaver írónő, aki a témához kapcsolódó spirituális kötetét is hozza a találkozóra. A beszélgetések a közönség gondolataira épülnek, melynek soraiban értelmiségiek – műszaki és humán érdeklődésű emberek foglalnak helyet, akik alkotásaikkal, tapasztalataikkal, felkészültségükkel, szakmai és egyéni történeteikkel színesítik az összejöveteleket.
A legutóbbi, bátorságról szóló est vezéregyéniségei között például Gajdán József pilótát ismerhette meg a közönség, aki a világ számos országában, így az ausztrál, a kanadai, a maláj, a kínai, a qatari kollégák között is népszerűsíthette a magyar repülősportot, majd 3700 órát töltött a levegőben és közel 600 az ejtőernyős ugrásai száma. A gépész-közgazdász főmérnökként dolgozik és saját bevallása szerint akárhány kalandot is élt túl sértetlenül nagy bátorsággal, mégis egy kellemetlen élmény következtében fél a kutyáktól. Az „állatszelídítőket” a Miskolci Állatkert és Kultúrpark vezetője Takácsné Magi Zsuzsanna képviselte arttérben, aki többek között arról mesélt, mennyi bátorság kell ahhoz, hogy a nagyvadakat minden helyzetben ellássák a gondozók és sértetlenül megússzák az újonnan érkező vadasparklakók reakcióit. Gojána Zsuzsánna és Ristowski Dolores psychológusok saját szakterületükkel összefüggésben, annak megállapításait idézve adtak válaszokat a bátorság hiányára vagy szüntelen megtapasztalásának hajszolására az emberi viselkedésben, így terelődött a beszélgetés újra az extrém sportok felé. Bereczki Zoltán építész, aki szabadidejében hegyet mászik és ipari alpinistaként is ismert, azokat a helyzeteket idézte fel, melyek a legtöbb kurázsit követelték tőle az évek során. Vitányi Regina a szavakba öntött merészséget emlegette, mások pedig a hétköznapokhoz szükséges bátorságpróbákat sorolták. A bátorság hiánya viszont nemcsak mint gyávaság, hanem mint túlélési ösztön is szóba került. Másrészt a sok ide vonatkozó idézet közül Lowell szavai is elhangzottak, mely szerint „A sors szereti a bátrakat.” Kiser Edina asztrológus nemcsak szakmájához kapcsolódó gondolatait, hanem néhány hónapos babáját – bátran vállalt negyedik gyermekét is magával hozta a beszélgetésre – a kissrác már pocaklakóként is arttérlátogató volt. Kard(has)táncot járt Zámborszky Eszter.
A több mint négy éve tartó arttér-találkozások sorozat kilencedik évada indult útjára január közepén – elsőként az optimizmus volt a téma a Lézerpont Látványtárban. Aztán a szabályokról, az állat(ság)okról, a farsangról szóltak a közösségi alkalmak. Az utóbbi témát jelmez- és fánkzabálóverseny színezte. Az évad hátralévő részében az összejövetelek az elvándorlásról, a virtuális valóságról, az üvegekről, a kompromisszumokról és a mosolyról címekkel szerveződnek. A program nyilvános és ingyenes valamint interneten is nyomon követhető. Az élő közvetítés és további információk az arttér-estekről a www.arttermiskolc.hu oldalon találhatók.                                                                                   
–czikora-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…