2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Barna György: Megnyugtató megoldás lesz ez a népviseleti kiállításnak

Barna György: Megnyugtató megoldás lesz ez a népviseleti kiállításnak

„A város szándéka szerint Miskolcon marad és méltó helyre kerül a Lézerpont Látványtár  kárpát-medencei  népviseleteket bemutató kiállítása.

Háttér információ:

A miskolci Lézerpont Látványtár a Kárpát-medencében és környékén élő népek és nemzetiségek eredeti viseleteinek egyedülálló gyűjteményét tárja a látogatók elé. Közel 4000 darabos gyűjteményből kiválasztott, több mint 349 eredeti öltözet található itt, ezt egészíti a példa nélkül álló 680 db-os viseleteket bemutató festett tojásgyűjtemény. Ehhez hasonló léptékű népviseleteket bemutató kiállítást legutóbb az 1896-os millenniumi rendezvényen lehetett látni.
Az 50-200 évvel ezelőtt viselt ruhák mindegyike eredeti. Barna György elvből nem gyűjt másolatokat, hiszen – mint elmondta – az összes darabnak lelke van, ez adja meg számára azt az érzelmi többletet. Az anyagi értéknél is százszor többet jelent az, hogy valaha ezeket a mindennapokban és az ünnepek alkalmával hordták az emberek.

A páratlan gyűjtemény hosszú távú megőrzése, fenntartása érdekében Barna György néhány évvel ezelőtt arra kérte Miskolc város önkormányzatát, hogy segítsen megfelelő helyet biztosítani a népviseletek elhelyezésére. Az önkormányzat úgy döntött, hogy megoldást keres a problémára, hiszen fontosnak tartja, hogy minél többen megismerjék a tárlatot.”

Ezzel a meghívóval invitálta a sajtó képviselőit Miskolc városa egy találkozóra a Lézerpont Látványtárba, ahol Kiss Gábor alpolgármester, Pusztai Tamás , a Herman Ottó Múzeum igazgatója ismertette azokat a terveket, amelyeknek magvalósítása reményeink szerint azt eredményezi, hogy a híres magángyűjtemény egy része – talán a legértékesebb – itt maradhat Miskolcon.

A gyűjteményt, nem eladni akarom…”

– Le kell szögeznem, minden ellenkező híresztelés ellenére, hogy nem akarom eladni a gyűjteményt, hanem megnyugtató elhelyezést keresek számára, – mondta Barna György, a Látványtár tulajdonosa. – Most már elmondhatom, hogy a házban lévő gyűjtemények közül a Retro, és a térképgyűjtemény az edelényi L’Huillier–Coburg- kastélyba kerül, a kismesterségek pedig a Tisza tó közelében épülő Magyar hagyományok házába. Talán a 400 darabos bibliagyűjteménynek is találtam méltó helyet. Nagyon szerettem volna, ha a számomra legkedvesebb, s gyűjtemény szempontjából a legértékesebb 4000 darabot tartalmazó textília és 600 komplett öltözék, egyben maradhat, s talán Miskolcon. A történethez hozzátartozik, hogy két évvel ezelőtt már a sajtó is foglalkozott vele, hogy megnyugtató helyen szeretném tudni a több évtizede tartó gyűjtőszenvedélyem eredményét. Miután nem történt semmi érdemleges megkeresés, saját városom részéről, így sokakkal tárgyaltam. Eger város az egész gyűjteményt átvette volna, most is folytak a tárgyalások, és a tervek már készen is voltak az elhelyezésre. Ekkor történt a csoda, számomra is meglepő módon, szokatlan intenzitással keresett meg Kiss Gábor alpolgármester, aki megoldást javasolt.

A népviseletek a Múzeumba kerülnek

Kiss Gábor alpolgármester: A mai sajtótájékoztató nem azt jelenti, hogy kész megoldást hoztunk, hanem azt, hogy szeretnénk mindennemű rosszindulatú szóbeszédet megelőzni ami árthat az ügynek. Természetesen a városnak az a célja, hogy ez a páratlan gyűjtemény Miskolcot gazdagítsa, s ha elkészül a Pannon-tenger és a Science Múzeum, akkor az ideérkező vendégeknek olyan kulturális élményt nyújthassunk, amiért érdemes nem csupán átutazni, hanem itt is maradni.

Erre 2013. januárjától nyílt meg a lehetőségünk, amikor a város fenntartásába került a Múzeum. Így szakmailag és helyileg is tudunk fenntartható megoldást találni.

A tárgyak nem oda vándorolnak ahol pénz van, hanem ahol szeretik őket

Pusztai Tamás muzeológus, igazgató: Az alpolgármester által elmondott előzmények után nyílik arra lehetőségünk, hogy változtassunk az egykori pártháznak épült épület belső struktúráján, s felszabadítsunk egy 300 négyzetméternyi területet, ahová ez a gyűjtemény elhelyezhető. Ehhez nem csupán a hely, hanem a szakemberek is biztosítva vannak múzeumunkban. Azért azt hozzá kell tennem, hogy az átköltöztetés nem megy majd egyik napról a másikra. Ezeket a tárgyakat egyenként lehet szállítani, s klimatizált, jól felszerelt helyre elhelyezni.

Lezárult most egy fejezet, vagy talán most nyílott meg. Úgy gondolom a történet szempontjából ez mindegy. Az viszont nem, hogy kérdésemre Barna György elmondta: Igen, Ő is megnyugtatónak tartja ezt a megoldást. Reméljük olyan jogi garanciákat sikerül lefektetni, hogy – amint a tulajdonos hozzátette ” ennek a ma Európában egyedülálló, legnagyobb látogatható kiállításának az a feladata, hogy több generáción keresztül a közt szolgálja”. Így legyen!

Orosz B.Erika

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…