2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • (Baráti)Körön belül: önzetlen szeretetben és tiszteletben

(Baráti)Körön belül: önzetlen szeretetben és tiszteletben

Kazincbarcika – Idén ősszel ötéves lett az Újkazinci Baráti Kör.
Az önszerveződött és rendkívül aktív civilcsoport kiemelkedően erős közösséggel bír, körön belül és azon kívül is.

A jeles jubileum kapcsán két nagyszabású rendezvényen is összegyűltek a baráti kör tagjai, támogatói, együttműködő partnerei és szimpatizánsai. Az első ilyen eseményre még november 18-án, a nagysikerű „Fogd most két kezem…” című jótékonysági est után került sor.  A Szülinapi Kavalkád-on közel kétszázan köszöntötték a baráti kört, elismerve azt a rendkívül sokoldalú és sokszínű tevékenységet, melyet a tagok végeznek. Hiszen a szervezet – azon túl, hogy rendszeres találkozási lehetőséget biztosít tagjai, szimpatizánsai számára – kiemelten figyel arra is, hogy a nyugdíjas, gyakran magányos, betegséggel és egyéb gondokkal küzdő idősek érezzék az összetartozást, a törődést és a gondoskodást. No, és a szeretetet, ami kulcsszó és érzés az Újkazinci Baráti Körben; ennek szellemében szervezik programjaikat, élik meg a mindennapokat, ünnepeket, évfordulókat. Soha nem feledik el felköszönteni születésnapos vagy névnapos tagjaikat, meglátogatni beteg társaikat, segíteni a rászorulókat, de azokat is a szívükben és lelkükben őrzik, akiket az elmúlt öt évben elveszítettek.
„Körön belül” tehát így élnek, de „körön kívül” is állandóan „pörögnek”: hol jótékonykodnak, hol érdekképviselnek, hol kulturális, közösségi vagy társadalmi eseményt szerveznek, míg máskor helyi és környékbeli meghívásoknak tesznek eleget. Mert bizony a baráti kör „tényező” lett az elmúlt időszakban; olyan szervezetté vált öt év alatt, aminek tevékenysége példaértékkel bír, a tagok kitartása és elhivatottsága pedig elismerésre méltó. Elég csak az idei esztendő két legkiemelkedőbb – általuk szervezett – eseményét felidézni: a tardonai Nyárköszöntő-Kavalkád és a „Fogd most két kezem…” című jótékonysági est egyaránt parádésra sikeredett, ezres nagyságrendű civilt megmozgatva és összefogva.
Mint a december 14-ei évzáró rendezvényen a támogatók, együttműködők részéről elhangzott: az Újkazinci Baráti Kör munkája egyszerre előre- és példamutató, hiszen az aktív kor után így lehet és kell a nyugdíjas éveket megszínesíteni; a város időseit, egyedülállóit közösséggé kovácsolni.
S hogy mit hoz a jövő? A változó közéleti környezetben is talpon kíván és fog maradni a baráti kör; lelkesen és töretlenül keresve az együttműködési, támogatási és fejlődési lehetőségeket. Hiszen, hogy mekkora szükség van a társadalmi szerepvállalásukra, azt köszönő és elismerő levelek, üzenetek százai bizonyítják. S ami még ettől is fontosabb talán: tagjaik és partnereik boldog mosolya, kézfogása, elismerő pillantása, mely minden pénznél, betűnél és szónál többet ér!

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…