2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Barangolás Kerámiaországban

… címmel rajzversenyt hirdetett a Pataki Kerámia, 85 éves fennállásának alkalmából,amelynek november 18-án 13 órától tartották  eredményhirdetését az Újbástya Rendezvénycentrumban. A gyermekek rajzaiból pénteken kiállítás nyílt. A kiállításon Sikora Attila,a város alpolgármestere arról beszélt, hogy már 1500-as években is 100 keramikus volt Patakon, és talán az ilyen alkalmak miatt lehetnek biztosak benne, hogy ez a mesterség itt nem hal ki. Dr. Komáromi Éva, a város jegyzője nyitotta meg a kiállítás, aki elmondta, hogy milyen fontos a habán hagyományokra épülő kerámia a városnak, s természetesen a cég is, aki sok embernek ad munkát, s viszi a város jó hírét a világban.

 

Uzelmann Annamária, a cég ügyvezetője mielőtt szólította a díjazottakat a következőket mondta:

– Közel 250 pályázó közel 300 pályaműve érkezett be hozzánk az elmúlt hónapban Záhonytól Sopronig. Nagyon szeretnénk megköszönni a pályázatokat, és azt az energiát, amit a művek elkészítésébe fektettek! Csodaszép rajzok születtek, öröm látni, hogy a gyerekek mennyire gazdag képzelőerővel rendelkeznek. Sok örömet kaptunk tőletek az elmúlt időszakban, s csak annyit mondhatok, hogy ez az első, de nem ez lesz az utolsó találkozásunk veletek. Nagyon nehéz helyzetbe hoztátok a zsűrit, mint azt a kiállítás képei, és a képeitek alapján elkészült kerámiák is mutatják.

A nyertesek díjait Ruzics Csilla, festő- és grafikusművész adta át.
Nyertesek:
5 év alattiak (4 pályázat):                  I. hely: Bélteki Teó
5-8 év közöttiek (201 pályázat):        I. hely: Fekésházi Panna
9-12 év közöttiek (122 pályázat):      I. hely: Varga Norbert, Gertner Márk, Szabó Alex
13-16 év közöttiek (31 db pályázat): I. hely: Balogh Edina

 

A díjak kiosztása után a gyerekek rajzolni és agyagozni kezdtek, Én pedig rövid beszélgetésre kértem az ügyvezetőt.

– Azt mondta, hogy ennek a dolognak még folytatása lesz...

– Így van. Ez valaminek a kezdete, amit nem szabad abbahagynunk. Ennek a korosztálynak nagy szüksége van arra, hogy szakértő kezek irányítsák a művészetben. Nagy önbizalmuk van, segíteni kell őket arra, hogy a művészetben megtalálják mindig önmagukat. Ma még nem is tudjuk, hogy mi minden született most itt ezzel a kezdeményezéssel. Nagy lehetőség van ebben, például a sérült gyermekek rehabilitációjához is hozzájárulhatunk jó kezdeményezésekkel, de nem akarok még titkokat elárulni.

– Hogyan áll most a cég, sok-sok nehéz év után?

– Az tény, hogy válság van. Válság van a mi szakmánkban és a világpiacon is, de Én azt mondom, hogy a válság lehetőség is arra, hogy mindenki átgondolja, mit csinálhatna másként.

– Ez azt jelenti, hogy Önök is újragombolják a kabátot?

– Mi már 2005-től fokozatosan újjáépítettük magunkat. Akkor elvesztett a cég egy nagy piacot, mert Amerikában csődbe ment az a cég, amellyel kapcsolatban álltunk. Most már lassan azt mondhatjuk stabilizálódott a helyzetünk, kerestünk és találtunk új piacokat, és olyan termék-struktúrát ami eladható. Bátran kijelenthetem, hogy sütőtálban régiós nagyhatalom lettünk. Nehéz éveink volt, hiszen volt úgy, hogy 9 hónapon keresztül finanszíroznom kellett a cég működését, de Én mindig optimista voltam, s azt gondolom, hogy abban a városban amelynek a nevében is benne van az „agyag”, /sáros/ akkor nekünk ezt a történelmet tovább kell vinnünk. Jelenleg 40-60 embernek adunk biztos munkát, és ezt Én nagy dolognak tartom a mai gazdasági helyzetben. Most viszont azt mondom, hogy ha mind elviszik azt a terméket, amit megrendeltek, akkor azt mondhatjuk: mégiscsak jó évünk volt.

Obe-OL

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek