2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
Bánk Bán opera bemutató Miskolcon

Bánk Bán opera bemutató Miskolcon

Bánk Bán opera bemutató MiskolconKétszáz éve született Erkel Ferenc a Bánk Bán című opera zeneszerzője. A szintén jubileumát ünneplő Miskolci Operabarátok Egyesülete különleges bemutatóval készült a jeles alkalomra.

Március 9. ősbemutatót mutattak be a Miskolci Nemzeti Színház Kamara termében.

Erkel Bánk Bánját 1861-ben mutatták be, de ebben a formában a nagyközönség még csak itt láthatta az operát Miskolcon. A darabot koncertszerűen adták elő, de később tervezik az előadás kiszínesítését, berendezését.

A zenei anyagot már a nyáron összeállították a darab eltervezői: Eperjesi Erika és Emődi Gyula.

Mivel az előadás nem teljes opera, kimaradtak belőle a kórusjelenetek, és Biberach szerepe sem került bele. Az előadásba csak az áriák, duettek és a dramaturgiailag fontos jeleneteket kerültek be.

Az átvezető részeket, amelyek eredetileg nincsenek benne a darabban Kincses Károly, Kulcsár Imre és Emődi Gyula írta meg, hogy a darab története kerek legyen. Kulcsár Imre narrátor szerepe is nagyon fontos volt, a darab megértése érdekében.

A kilencven perces előadást a szereplők ajánlják minden operaszeretőnek, valamint a gyerekeknek is, hiszen a narrátor által teljesen érthető a történet.

Eperjesi Erika az előadás egyik főszereplője elárulta, hogy nagyon izgult a függöny mögött, hiszen csak egy próbájuk volt a bemutató előtt. Megnyugodni csak a taps után tudtam igazán. A darabot szeretnénk többfelé is bemutatni, de ez majd a jövőbeni felkérésektől függ.

 

A szereplők:

Bánk bán – Urbán Nagy Róbert

Melinda – Eperjesi Erika

Tiborc – Clementis Tamás

Gertrudis – V.Molnár Judit

Petur és Endre király – Kincses Károly

Ottó – Turpinszky Béla

 

Vajtó László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…