2024. 04. 25. csütörtök

Márk
1 EUR 393 HUF
1 GBP 459 HUF

Bálint István: Ötödik utca c. kiállítása

Az Ötödik utca című festmény-sorozat 15 darabból áll, melyeket a művész 2013-ban készített el. A művész és felesége a Vasgyárban töltötte gyermekkorát, innen ered kötődése ehhez a miskolci városrészhez.


Művei nem társadalomkritikák, hanem tényközlések a festészet eszközével. Képei fotószerűek, de többet mondanak az egyszerű fényképnél.

A klasszikus technikával, olajfestékkel vászonra festett képek tradicionális, figuratív nyelvezetű, természetelvű szemlélettel készült alkotások, amelyek fókuszában emberalakok állnak. Egy nehéz körülmények között élő magyarországi közösség, a romák népcsoportjának világát térképezi fel a maga konkrétságában és sajátos, különös nézőpontból ez a képsorozat.
„Bálint István új, egyéni szemléletű, jelenkori festői megközelítése más, mint az eddig megszokott, romantikus cigánylétet ábrázoló alkotások. Mert itt, az Ötödik utca képein nincsenek mulató és henyélő alakok, nincs semmi misztika, és nem éledhet fel a hamis vagy valós nosztalgia sem. A tárgyilagosan szemlélt, a maga valójában leképezett valóság tárul fel előttünk. A megfestett alakok létezésükből eredőn tipikusak” – mondta a képekről korábban Wehner Tibor művészettörténész

Megnyitó: 2016. december 8., csütörtök 17 óra – Miskolci Galéria, Rákóczi-ház
Köszöntőt mond: Pfliegler Péter alpolgármester
Megnyitja: Wehner Tibor művészettörténész
Közreműködnek: Máhr Ágnes színművészek, Ács Gyula, Csiszár István népzenészek
A kiállítás január 17-ig tekinthető meg.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek