2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Ázsiai dinasztiaháború évszázadon át

A keleti világ és kultúra mindig is egzotikumnak számított nekünk mint európaiaknak. Az itt játszódó regények ezért különösen érdekesek lehetnek számunkra. Izgalmasnak meg különösen akkor bizonyulhat, ha valamely ázsiai ország szolgál egy jó kis krimi-thriller helyszínéül. James Clavell A nemes ház címet viselő kétrészes regényében mindezt megkapjuk, mely ugyanott játszódik, mint az Ázsia-sorozat előző, harmadik kötete. Hong Kong mocskos, sötét oldala tárul fel egy még zűrzavaros időszakban, mely a város alapításakor, több mint egy évszázada robbant ki.

1841-ben kezdődött minden, mikor a kereskedőcsaládok Struan és Brock egymásnak feszülve elkezdték hatalmi játszmájukat – egyetlen cégért. Amely nem lebecsülendő, mert a legelsőről van szó, a Nemes Házról. Most már 1963-at írunk, és még mindig folyik az egymás elleni harc, ellenségeskedés, amiben nem riadnak vissza a durvábbnál durvább eszközöktől, akármilyen kis vagy komoly ügy, cél érdekében vetik be. S mindent áthat a pénz – mert hát a világ a pénz körül forog, és szaga sincsen, amik akkoriban kifejezetten igaz volt Hong Kongra.

James Clavell valóságos ámokfutást rendez A nemes házban: a cselekmény alig több mint egy hét alatt játszódik, ami alatt „telibe kapjuk” az alvilágot, és a bűn(cselekmény) szabályosan hömpölyög a lapokon. Van minden, amit csak el lehet képzelni: emberrablás, korrupció, ópium- és fegyverkereskedelem, csempészet tőzsde, kémszervezetek, milliomosok, bankárok, politika – a sort még bőven lehetne folytatni. A történet egyértelműen epikus, monumentális, mely folyamatosan fokozódik a végkifejlet felé haladva.

Mindez nagyon töménynek tűnhet együtt, azonban mégsem lehet szabadulni a regénytől több okból kifolyólag. A szerző fondorlatosan szövi a cselekményszálakat; a korábbi kötetek szereplőit is összehozza, miközben közülük a harmadik rész, a Tajpan leszármazottaira fókuszál. Stílusa egyszerre szórakoztató és intellektuális értelemben véve provokáló – ezek alapján egyértelmű, hogy nem illogikus ponyvaregényről van szó. Ezt alátámasztja az is, hogy hiteles képet fest a korabeli viszonyokról.

A nemes ház igazi expó mindenből, mi ördögi, gonosz, alvilági, bűnös. Emiatt talán akad, aki éppen emiatt ódzkodik hozzákezdeni a regényhez (és a sorozathoz). Mégis érdemes megfontolni az elolvasását, mert alapos bepillantást ad egy ázsiai kultúrába és történelmi szakaszba, még ha annak árnyoldalába is – hiszen ilyen világot is él(t)ünk. James Clavell pedig érdekfeszítő és lebilincselő kalauznak bizonyul ebben.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek