2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Azok vagyunk, amit megélünk

A LAVAZZA AZ ÁZSIAI „FÖLDVÉDŐK” PORTRÉIN KERESZTÜL MUTATJA BE AZ OTT ÉLŐ EMBEREK MINDENNAPI ÉLETÉT ÉS KÖRNYEZETÉT

Megjelent az „Azok vagyunk, amit megélünk (We are what we live”) című 2017-es Lavazza naptár  Denis Rouvre francia fotós lélegzetelállító fotóival

 A fotósorozaton egészen hihetetlen módon lépnek egymással szimbiózisba az emberi arcok és a tájak vonásai: Indonéziában a Tanjung tó vizének varázslatos csillogása egy kávébab-termelő ajkain tükröződik vissza; Sri Lankán az értékes kitul-pálma törzse egy cukornád-termesztő vonásaiba olvad bele; Indiában pedig a Kotagiri méhek ezreinek képe szinte tökéletesen adja vissza az erdei vegyes virágmézet termelő méhész anyajegyeinek és ráncainak rajzolatát.

A 2017-es Lavazza naptár a Slow Food Alapítvánnyal közösen Armando Testa kreatív irányításával Délkelet-Ázsiában – Indiától Laoszon át Vietnámig, Sri Lankától Indonéziáig, számtalan helyszínen  –készült, ahol megörökítette a„Földvédők” (The Earth Defenders) mindennapjait. Denis Rouvre francia fotós különleges módon mutatja be az ázsiai földvédők arcát és velük együtt a nekik otthont adó, és az általuk naponta nagy odaadással gondozott környezetüket. A projekt ezzel szeretne rámutatni a helyi emberek sanyarú életére, jobbá tenni mindennapjaikat és harcot kezdeni a klímaváltozás negatív hatásaival szemben. A projekt keretében korábban Steve McCurry készített képeket Afrikában (2015), majd Joey L. Közép- és Dél-Amerikában (2016).

„Azok vagyunk, amit megélünk. Ez a címe a Lavazza 2017-es naptárának, amely a fizikai kötődést, az emberek és környezetük szimbiózisát helyezi a középpontba. Egyik sem boldogulhat a másik nélkül, és a kettő olyan erősen kapcsolódik egymáshoz, hogy közösen élik meg az elégedettséget, a szenvedést, az időjárás viszontagságait és így küzdenek a mindennapokért.  Ebben a hihetetlenül gazdag természeti közegben egyértelműen érezhető a kölcsönös védelemre és egymásra utaltságra épülő kapcsolat fontossága. Hasznos tanulságokkal szolgál ez mindannyiunk számára, és arra hívja fel a figyelmet, hogy mi is tiszteljük és gondozzuk a termőföldet, lakjuk be és tanuljuk meg szeretni környezetünket” – magyarázza Francesca Lavazza, a Lavazza igazgatósági tagja.

A korlátozott példányszámban kapható naptár bevételével teljes egészében a Slow Food Terra Madré programját támogatják. „Különbség van aközött, amikor valaki lakik egy területen, vagy belakja azt. Ez utóbbinak mélyebb a jelentése: nem csupán anyagi kapcsolatot, hanem egy rendkívül intim közösségi, kulturális és lelki kötődést jelent a föld és a környezet iránt. Ha belakunk egy helyet, azzal a világ egy kis részét a szívünkbe zárjuk, és aggódunk azért, hogy fenn tudjuk-e tartani az egyensúlyt.  A „Földvédők” projekt keretében a Lavazzával együtt számos üzenet szóvivői lehetünk, amelyek igazán érdemesek arra, hogy az emberiség és a helyi közösség is féltve őrizze őket. Ha az indonéziai kávébab-termesztésről és az indiai tengeri só, vagy vegyes virágméz készítéséről beszélünk, valójában mindig emberi életekről, bolygónk életéről van szó” – hangsúlyozza Carlo Petrini, a Slow Food alapítója és elnöke.

A 2017-es Lavazza naptár fotósa, a francia Denis Rouvre számos nemzetközi díj (köztük a World Press Photo 2010, 2012 és 2013) nyertese.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek