2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az ME-re összességében 5117-en jelentkeztek, közülük 2328-an nyertek felvételt

Az ME-re összességében 5117-en jelentkeztek, közülük 2328-an nyertek felvételt

PONTHATÁROK ÉS PÓTFELVÉTELI LEHETŐSÉGEK A MISKOLCI EGYETEMEN

Április végére nyilvánossá váltak az idei felsőoktatási jelentkezési adatok. Országosan mintegy 15 ezerrel kevesebben adták be továbbtanulási jelentkezésüket. A jelentkezők számának csökkenése az egyes intézményeket különböző mértékben érintette, számos felsőoktatási intézmény a korábbi évek felvételi eredményeihez képest 40-50 százalékos visszaesést szenvedett el. A Miskolci Egyetem vonatkozásában a jelentkezők létszámának mérséklődése 18 százalékos volt, ezzel a felsőoktatási intézmények között országosan a középmezőnyben foglal helyet.


A régió más felsőoktatási intézményeiben jellemzően 22-36 százalék közötti a veszteség, ebből a szempontból még nyilvánvalóbb, hogy megtartotta népszerűségét egyetemünk, az Észak-magyarországi régió meghatározó felsőoktatási intézménye.
A július 24-én közzétett ponthatárok első értékeléséből az is kiderül, hogy a Miskolci Egyetemre felvettek arányának mérséklődése a tavalyihoz képest kevesebb, mint 12 százalék. A felvételi eljárás során felkínált szakok döntő többségét meghirdeti az egyetem a pótfelvételi eljárásban is.

Az országosan tapasztalható jelentkezési hajlandóság általános visszaesése a Miskolci Egyetemen is érzékelhető volt, mind a 2013-as jelentkezési, mind a felvételi adatok tekintetében. Mindezek mellett az egyetem számos kara az elmúlt évhez képest pozitív rekordot döntött. A tavalyi, egyébként is kiugróan magas felvételi létszámokat felülmúlva tovább tudta növelni gólyáinak számát a Műszaki Földtudományi Kar, a Műszaki Anyagtudományi Kar és az Egészségügyi Kar.

Rendkívül magas számot ért el az önköltséges képzésre jelentkezők száma (az idén 847 fő), tekintettel arra, hogy néhány karon és szakon kizárólag ilyen finanszírozási formában indítható helyekre lehetett jelentkezni. A már említett országos tendenciával összhangban Miskolcra is kevesebben jelentkeztek az állami ösztöndíjas képzésekre (4270 fő).

A Miskolci Egyetem karaira 2013-ban összességében 5117-en jelentkeztek, közülük 2328-an nyertek felvételt – ez a jelentkezők 45 százaléka. Első helyes jelentkezőink aránya a tavalyihoz viszonyítva csaknem másfélszeres (2881 fő) volt, ennek több mint 80 százaléka kezdheti meg nálunk a tanulmányait.

A tavalyi osztatlan, illetve alapszakos képzésekre vonatkozó adatokhoz képest mérséklődés leginkább ott mutatkozik, ahol az oktatási miniszter előzetesen egy igen magas bekerülési ponthatárt szabott meg az állami ösztöndíjjal támogatott képzési formánál: így elsősorban a jogi és a gazdaságtudományi karon. Két, az adott tudományterületen országosan elismert karunkról van szó: míg a Gazdaságtudományi Kar két Felsőoktatási Minőségi Díjjal, addig az Állam- és Jogtudományi Kar az országban egyedülállóként két Kiválósági díjjal is rendelkezik. Az említett karok egyebek mellett oktatói minősítettségben is az országos listák élén állnak.

A mesterképzésekre felvettek száma meghaladja a 400 főt, minden 6. gólya itt kezdi majd meg tanulmányait. E tény egyértelműen jelzi e magasabb képzési szint további népszerűségét.

 
Egyetemi LEG…-ek

Szembetűnő, hogy az idén is több kart és szakot jellemeznek magas ponthatárok. Az idei felvételi eljárásban is jellemzően a társadalomtudományi karok (ÁJK, GTK, BTK) és az Egészségügyi Kar képzéseire lehetett a legmagasabb pontszámokkal bejutni Miskolcon.
A Miskolci Egyetem képzései közül az Állam- és Jogtudományi Kar állami ösztöndíjas Jogász szakára lehetett a legmagasabb pontszámmal bekerülni: itt 464 pontra volt szükség a sikeres felvételihez. Minimum 400 pont kellett a következő szakokra történő bejutáshoz is: igazságügyi igazgatási, munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási, valamint egyes osztatlan tanári szakok (pl. angol-földrajz, angol-német, angol-etikatanár). A műszaki karok között az MFK-n realizálódtak a legmagasabb pontok.
Átlagban háromszoros túljelentkezés mutatkozott az Egészségügyi Kar képzéseire.
Összegyetemi viszonylatban a Gépészmérnöki szakra vették fel a legtöbb hallgatót: itt 232 gólya kezdheti meg ősztől a tanulmányait.
Az egyes karokon az alábbi szakok voltak a legnépszerűbbek a jelentkezők száma alapján: ÁJK: jogász; BBZI: előadóművészet – klasszikus ének szakirány; BTK: anglisztika; EK: ápolás és betegellátás (gyógytornász); GTK: gazdálkodási és menedzsment; GÉIK: gépészmérnöki; MAK: anyagmérnöki; MFK: műszaki földtudományi.
Az egyes karokon az alábbi szakok voltak a legsikeresebbek a felvételt nyert hallgatók száma tekintetében: ÁJK: jogász; BBZI: előadóművészet – klasszikus ének szakirány; BTK: anglisztika; EK: egészségügyi szervező; GTK: turizmus-vendéglátás; GÉIK: gépészmérnöki; MAK: anyagmérnöki; MFK: műszaki földtudományi.

KARI SZINTŰ KIEMELÉSEK

Állam- és Jogtudományi Kar (ÁJK)

A kar az alábbi területeken teszi lehetővé a képzést: a jogi képzési területen indított Jogász szak (nappali és levelező tagozaton), Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszak (nappali és levelező tagozaton), valamint Igazságügyi igazgatási alapszak (levelező tagozaton). A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési területen Igazgatásszervező alapszakon (nappali és levelező tagozaton), valamint Közigazgatási mesterszakon (levelező tagozaton) kínálták képzéseiket. Emellett a jogi felsőoktatási szakképzés keretében jogi asszisztensek számára (nappali és levelező tagozaton) teszik lehetővé a képzést.
A felvételi adatok a tavalyi beiskolázási adatokhoz képest a Jogász szakon mutatnak csökkenést, annak következtében, hogy az oktatási miniszter előzetesen egy igen magas bekerülési ponthatárt szabott meg (465 pont) az állami ösztöndíjjal támogatott képzési formánál. Ez a magasra helyezett léc nehezen megugorható még a jó tanulók többsége számára is. Az Igazgatásszervező és a Közigazgatási mester szakokon pedig a Nemzeti Közszolgálati Egyetem képzéseinek a megkezdése éreztette kedvezőtlen hatását, hiszen a Közszolgálati Egyetem minden hallgatónak állami finanszírozást kínál.
A Jogász levelező képzés területén nőtt a felvett hallgatók száma, míg a nappali tagozaton gyakorlatilag ugyanannyi fővel tudják indítani a képzést, mint tavaly. A Munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakon az állami támogatáshoz szükséges pontok szintén rendkívül magasan kerültek meghatározásra, így csökkent mind a nappali, mind a levelező tagozatra felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest. Érdekes módon ugyanilyen jogi háttér mellett az Igazságügyi igazgatási alapszakra több hallgatót sikerült felvenniük, mint az előző évben. A közigazgatási, rendészeti és katonai képzési terület kivételével valamennyi szakjukon hirdetnek pótfelvételt, önköltséges formában.


Bartók Béla Zeneművészeti Intézet (BBZI)

A Bartók Béla Zeneművészeti Intézet mintegy 60 szakon indít képzést a 2013/2014. tanévben. A jelentkezők száma 163 fő volt, amiből a szűkös kapacitás-lehetőségek miatt 56 főt tudott felvenni.

Bölcsészettudományi Kar (BTK)
A Bölcsészettudományi Kar rendkívül széles és színes képzési palettával várta és várja a bölcsészet- és társadalomtudományok iránt érdeklődő felvételizőket. A jelenlegi, általános felvételi eljárásban 11 bölcsész- és társadalomtudományi alapszakjukat, 16 mesterszakjukat, 1 felsőoktatási szakképzésüket és az osztatlan tanárképzés keretében 15 szakpárjukat hirdették nappali és levelező tagozaton! Idén először indul az osztatlan tanárképzés, valamint a Szociális és ifjúsági munka felsőoktatási szakképzés!
Jelentős változás történt az idei felvételi eljárásban, ami nem kedvezett a karnak, ugyanis eléggé későn, csak januárban vált nyilvánvalóvá, hogy kötelező az emelt szintű érettségi a bölcsészet- és társadalomtudományi alapszakokon, továbbá az osztatlan tanárképzésnél is. Az osztatlan tanárképzés indítási lehetősége szintén csak 2013 januárjában vált biztossá. A tudományterületek többségét szerencsére ez a központi döntés nem érintette.
A BTK magas színvonalú képzésekkel és kiváló oktatókkal várja a felvételizőket. A kar alapszakjain az önköltség összege nem emelkedett az elmúlt évekhez képest, a mesterszakokon a jogszabályban előírt minimum összegeket állapított meg. További igen jelentős kedvezmény a hallgatók részére, hogy módjuk van az önköltség két részletben történő fizetésére is. A kar valamennyi hallgatójának tud kollégiumi férőhelyet biztosítani.
A pótfelvételi eljárásban újra meghirdeti szakjai többségét, melyekre várja a humán- és társadalomtudományok iránt érdeklődő fiatalok jelentkezését.
További információ: http://bolcsesz.uni-miskolc.hu.

Egészségügyi Kar (EK)

Az Egészségügyi Kar az eddig is kiváló, dinamikusan emelkedő számadatai mellett az idén érte el a felvételi folyamatban a csúcs-eredményét. A karon az előző évhez képest a felvehető kapacitásszám 20 százalékkal emelkedett. Az első helyes jelentkezések a kapacitásszámot minden szakon elérték, ill. meghaladták.
237 állami ösztöndíjas és 6 önköltséges hallgató került felvételre, amely összességében 52 fővel haladja meg a tavalyi létszámot. Az összfelvettek aránya az előző évhez képest egy ötödével több, a képzésre felvett hallgatók 98 százaléka állami ösztöndíjas.
Ebben az évben a felvételi pontok az előző évihez hasonló szinten mozognak, az Egészségügyi gondozás és prevenció (védőnő) szakon tapasztalható emelkedés. Pótfelvételi lehetőségekről a kar honlapja nyújt tájékoztatást.

Gazdaságtudományi Kar (GTK)

A felvételi adatok azt igazolják, hogy változatlanul vonzó a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Kara. Az öt alapszakra (gazdálkodási és menedzsment, kereskedelem és marketing, nemzetközi gazdálkodás, pénzügy és számvitel, turizmus-vendéglátás) felvételt nyertek pontszáma közel azonos az elmúlt évekéhez. Örömteli tény, hogy e szakok nappalis jelentkezőinek a száma az elmúlt évhez képest 9 százalékkal nőtt.
Ennek azért is különös jelentősége van, mert idén ismét csak önköltséges helyeket tudtak meghirdetni az üzleti képzési alapszakokon. Az ez évben először meghirdetett felsőoktatási szakképzések közül a kar a következőket indítja: gazdálkodási és menedzsment (kis- és középvállalkozási, projektmenedzsment), kereskedelem és marketing (kereskedelmi), nemzetközi gazdálkodási (nemzetközi szállítmányozás és logisztika) pénzügy és számvitel (pénzintézeti). Továbbra is népszerűek az állami ösztöndíjas mesterképzési szakok. A magyar nyelvű szakok mellett ez évben másodjára indítják az angol nyelvű képzésüket, melyek a munkaerőpiacon elismert diplomát adnak hallgatóik számára.
A kar rendelkezik még szabad kapacitással, ezért az önköltséges képzési helyekre mind alap-, mind mester szakon, valamint a felsőoktatási szakképzési szakokon pótfelvételit hirdet, amelynek jelentkezési határideje augusztus 12-e. A pótjelentkezés során egy újonnan akkreditált szakot is meghirdetnek: az emberi erőforrás alapszakot. Erre szintén várják az érdeklődők jelentkezését!
Ugyanígy jelentkezhetnek még azok is, akik szakirányú továbbképzésre (orvos/gyógyszerész-közgazdász, jogász-közgazdász, humán menedzsment, mérnök-közgazdász, terület- és településfejlesztési menedzser szak) kívánják jelentkezésüket benyújtani, itt a felvételi eljárást a Dékáni Hivatal bonyolítja.

Gépészmérnöki és Informatikai Kar (GÉIK)

A Gépészmérnöki és Informatikai Kar – 625 gólyájával – továbbra is a Miskolci Egyetem legmagasabb felvett hallgatói létszámával büszkélkedő kara. A kar örömmel nyugtázza, hogy az általa felkínált képzések iránt az országos átlagnál nagyobb érdeklődés mutatkozik.
Ennek köszönhetően valamennyi alapképzési szak nappali tagozatára jellemző, hogy az országosan meghirdetett minimális pontszámmal (240) nem lehetett bekerülni.
A kar képzéseinek magas színvonalát igazolja, hogy a mesterképzéseikre történő jelentkezések számában, a felvett hallgatók számában és a jelentkezők bekerülési pontszámaiban is egyenletes növekedés tapasztalható.

Műszaki Anyagtudományi Kar (MAK)

A Műszaki Anyagtudományi Kar a tavalyi évhez képest az általános felvételi eljárásban növelni tudta a felvett hallgatói létszámot, annak ellenére, hogy idén felsőoktatási szakképzés nem, csak alapképzés és mesterképzés indult. (A BSc képzésben nőtt a felvételt nyert jelentkezők száma, míg MSc képzésben a tavaly szeptemberivel megegyező eredmények születtek.)
A felvettek jelentős többsége állami ösztöndíjas képzésre került. A pótfelvételi eljárás során önköltséges hallgatók még érkezhetnek a karra.
Az általános felvételi eljárásban összesen 95 hallgatót vett fel a Műszaki Anyagtudományi Kar, amelyből 70 fő alapképzésre került be, minden 4. hallgató pedig mesterképzésen fog tanulni!
A Műszaki Anyagtudományi Kar gyakorlatorientált képzésekkel, rendkívül széles ipari háttérrel, nemzetközi kutatási projektekben való részvétel lehetőségével várja a pótfelvételin az újabb jelentkezőket.

Műszaki Földtudományi Kar (MFK)

A Műszaki Földtudományi Kar erősíteni tudta a pozícióit a tavalyi felvételi eredményekhez képest. A Műszaki földtudományi alapszak egyértelműen népszerű volt a jelentkezők körében, ide 104 főt vettek fel magas, 351 pontos átlag pontszámmal. A Földrajz alapszak létszámát a korábbi évekhez hasonló szinten sikerült betölteni. Az alapszakokra összesen felvett hallgatók száma 151 fő, ami több a tavalyinál és valószínűleg tovább növelhető a pótfelvételivel.
A karon 7 mesterszak működik, melyekre összesen 76 főt vettek fel, így a felvett létszámok a korábbi évekhez hasonlóan alakultak. A tavalyi sikeres kezdés után fontos lépés az angol nyelvű Olajmérnöki mesterképzés ismételt indítása. Ezzel két fontos követelménynek tesz egyszerre eleget a kar: felzárkózik az Európában általánossá váló trendhez, mely szerint a műszaki területen a mesterképzések angolul folynak, másrészt alkalmazkodik az ipar igényeihez, mivel a MOL ZRt. a kutatási és termelési ágazatában elsősorban angol nyelven képzett mérnökökre kíván építeni.
Pótfelvételit hirdetnek a Földrajz és Környezetmérnök alapszakokra, valamint az Előkészítés-technikai mérnöki, Bánya- és geotechnikai mérnöki és az angol nyelvű Olajmérnöki mesterszakokra.

Pótfelvételi lehetőségek
A pótfelvételi jelentkezés lehetőségét a korábban is meghirdetett szakok többségében felkínálja az egyetem. Az eljárásban majd azok jelentkezhetnek, akiket az általános eljárás során nem vettek fel, vagy akik egyáltalán nem adtak be jelentkezést egyetlen, felsőoktatási intézmény által meghirdetett, szeptemberben indított képzésre sem. Akiket a pótfelvételi során felvesznek, szintén szeptemberben kezdhetik meg tanulmányaikat. A pótfelvételi eljárásban csupán egyetlen felsőoktatási intézménybe, egyetlen szakra lehet jelentkezni.
Az augusztus 12-ig beadható pótjelentkezések eredményeképpen a karok várhatóan még növelni fogják hallgatói létszámukat. A pótjelentkezés kizárólag elektronikus formában történhet a www.felvi.hu oldalon keresztül. Ekkor már csak önköltséges helyekre lehet majd pályázni. A pótfelvételi során meghirdetett szakokról az érdeklődők az egyetem és a karok honlapjáról (www.uni-miskolc.hu) a mai naptól kezdődően kaphatnak bővebb információkat.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…