2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Az Irodalmi Olvasókör vendége Szajkó József volt

A Sárospataki Irodalmi Olvasókör január végi összejövetelén: „Kettőslátás” – Szeretlek Sárospatak címmel, vetítettképes előadás keretében ismerhettük meg közelebbről Szajkó József, sárospataki fotóművész, középiskolai tanár különleges alkotó tevékenységét.

Bevezetésként kedvencünk, Czabányi Attila közreműködésében hallgattuk meg a híres külföldi és magyar fotóművészek szebbnél szebb gondolatait, majd Tom Morella: Stray Ballets (Kósza történetek) c. szerzeménye gitárzenei aláfestéssel hangzott el. Ezután a városunkban aktívan tevékenykedő fotóművészünktől megtudhattuk, hogy már gyermekkorában érdekelte a fényképezés, a szüleitől kapott fotobox-al készített fotókat, később ez nemcsak hobbyt, de komoly érdeklődést is jelentett számára. Természetszeretőként számos fotót készített autodidakta módon  a neki tetsző tájakról, témákról, majd fényképész végzettséget is szerzett. Az Észak-Magyarország, a Borsodi Bányász c. újságok rendszeresen közreadták a fotóit. Ez a feladat sokat jelentett számára, mert megtanította, hogy a fotózásnál mit, és hogyan kell észrevenni a megfelelő pillanatot. Több, mint két éven keresztül vizuális anyaggal segítette a kézilabda edzőségében Csík János munkáját is. Többdiplomás pedagógusként Miskolcon, Kazincbarcikán a tanítványai részére sikeres fotószakkört szervezett és vezetett. Véleménye szerint „a fotózásnál az első benyomások után a gondolatok vizuálisan a fejben jelennek meg, s ehhez már csak hozzá kell rendelni a megfelelő technikai eszközt.”

Sárospatakon az Árpád Vezér Gimnázium és Kollégium tanáraként több évtizede tevékenykedik, eleinte csak a maga örömére fényképezett. 1980-ban elkészült egy anyaga a szolnoki diaporáma kiállításra is, amely a város fejlődését mutatta be. A különleges munkáiból sikeres tárlatokat láthattak az érdeklődök. Az általa képviselt un. „kettőslátás” technikával Miskolcon, Egerben, Budapesten, Lillafüreden és külföldön is készített alkotásokat. Az érdeklődök 2012-ben az Árpád Vezér Gimnázium aulájában „Láss, ne csak nézz”, a Református Gimnáziumban „Csodálatos Amerika”, c. képeit láthatták az érdeklődők. 2013-ban a városunk évfordulója alkalmából „KETTŐSLÁTÁS” – Szeretlek Sárospatak címmel a település történetével kapcsolatos értékmentő reprezentatív kiállítása anyagát mutatták be a Művelődés Házában. 2013-ban „Follow me – Hungarian eyes” címmel az Egyesült Államokban is volt egy sikeres tárlata. 2014.júniusában „Élő múlt” címmel Tolcsván rendezték meg a településük értékeit bemutató nagysikerű fotókiállítását, amely a Bormúzeum épületében állandó tárlatként jelenleg is látogatható. Külföldön és itthon egyaránt több újságcikk foglalkozott már a munkáival, művészetével. A városunk különleges kultúrtörténeti, művészeti, stb. emlékhelyeit, sajátos technikával jeleníti meg. A régebbi fotókon az emlékhelyek mellett annak jelenlegi változata is látható egy síkban: a múlt és a jelen. Kitalált és megvalósított egy fantasztikusan új ötletet is, a „Kirakat Galériát”, nevezetesen a városunk különböző részében, a boltok, intézmények kirakatában állította ki a különleges képeit, hogy bárki megtekinthesse, csodálhassa, értékelhesse.

„Múlt nélkül nincs jelen, és ez meghatározza a jövőnket is”- vallotta, és egyben köszönetét fejezte ki a régi fotósoknak és mindazoknak, akiktől megkaphatta az egykori fényképeket, amelyek segítették a különleges képi alkotás kigondolására, megvalósítására. A jelenlévők is gyönyörködhettek a városunk értékei különleges formában történő feldolgozásában, és a szebbnél szebb természeti fotóiban. Munkájáról azt vallja, „hogy a festőnek az ecset, neki a fényképezőgép az eszköz az alkotáshoz”. Hobbyja még az illem, etikett (e témákkal kapcsolatban is tart sikeres előadásokat), valamint a nyakkendőgyűjtés.

Az életfilozófiája: Hittel, Becsülettel, Bölcsességgel,Tisztességgel.

Nagy tisztelettel, hálásan köszönjük Szajkó József tanár és kiváló művész úr kitűnő előadását. A fantasztikus és csodálatos képei, a város szeretete, példaértékű értékőrző tevékenysége, páratlan bizonyítéka életének és munkásságának.

A különleges értékőrző, tehetséges fotóművészi és a sokoldalú pedagógiai munkájához további sikert, elismerést, jó egészséget kívánunk.

„..A képek ott vannak, csak   meg kell  őket örökíteni
A legjobb kép az igazság…”
(Robert Capa)

Halász Magdolna, Köri elnök

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek