2024. 04. 23. kedd

Béla
1 EUR 394 HUF
1 GBP 457 HUF

Az igazságnak tényleg ára van

Számos igazságról szóló közmondás, szólás létezik – s valljuk be, igen nagy kedvvel „durrogtatjuk” ezeket az aforizmákat. Ezúttal Colleen Hoover egy ifjúsági regénye épül e motívumra, ami által a fiatalok széles köréhez jut el, az őket foglalkoztató dilemmák, kérdések boncolgatása révén. A Reménytelenben a főhősök nem egy „ellenséget” és akadályt kénytelenek leküzdeni – s bár előbbiek úgymond láthatatlanok, attól még nem kevésbé félelmetes szembenézni velük.

A regény főhősei középiskolás diákok; s tudjuk, ez az életkor a heves érzelmekről is szól. A tizenhét éves Sky ennek rendje-módja szerint bele is zúg Dean Holderbe, aki nem mellesleg nagy Casanova hírében áll, de hát nincs mit tenni: vonzza a lányokat, mint mágnes a vasat. Csakhogy van egy kis bökkenő: a srác a struccpolitikát eddig többé-kevésbé sikeresen alkalmazó Skyban olyan érzések törnek a felszínre, melyek újra felnyitják szomorú-keserű múltjának sebei. Működésbe lép a szúnyog és rovarlámpa szituációjára hajazó eset, azzal a különbséggel, hogy a lány felismerve a veszélyt, igyekszik távol tartania magát Deantől.

Aki nem könnyíti meg Sky dolgát azzal, hogy nem restelkedik nyomulni – ergo mélyásatásokat végez a lány múltjában. Ezen kívül még eggyel több érv a páros ellen, hogy a Sky tudomására jutott, Dean előéletével kapcsolatos részletek a kettejük között meglévő törékeny bizalmat ripityára törik. Adott két, látszatra normális tinédzser, akik valójában mindketten sebzettek. A labda tehát fel van dobva – a kérdés, hogy leütik-e – vagyis mit kezdenek a helyzettel és egymással –, s milyen sikerrel.

A Reménytelen egy igen összetett ahhoz képest, hogy az ifjúsághoz szól, s az általa érintett (illetve a főhősökhöz kötődő) érintett témák is komolynak mondhatók, így nyugodtan be lehet sorolni a (fiatal) felnőtteknek szóló kategóriába is. Melyek inkább a regény második felében látnak szépen fokozatosan napvilágot, míg az elsőben azt követhetjük nyomon, hogyan „kerülgetik egymást” a (hormonoktól fűtött) főszereplők.

Hoover műve említésre méltó még amiatt is, hogy olyan alapvető dolgokról, értékekről is szól, mint a szerelem, az igazság, az önmagunkkal való szembenézés, a támogatás, a küzdelem és küzdés, illetve a bizalom – melyek közül egyik-másik ma igen aktuális a fiatalok körében. Üzenete pedig mindenképpen az, hogy merjünk szembenézni a múltunkkal, felvállalni magunkat, bármennyire nehéz is, hiszen a szebb, jobb jövő érdekében nem érdemes a múlt terheit a vállunkon cipelni.

A karakterek pedig egytől egyik hitelesek, valóságosak: mindannyian esendőek, a maguk problémáival – melyekkel szembenézni hősies tettnek számít. Ajánlott a Reménytelen mindazoknak, akik (ezúttal) a gigantikus csatajelenetekkel teletűzdelt heroikus eposzok helyett csendesebb, szívhez szólóbb és nem (utolsó sorban) hétköznapi hősökre vágynak.


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek