2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Az egyforma is lehet vonzó?


Az utóbbi évekig a tömegkommunikáció bármely területén teljes mértékben tabunak számított a homoszexualitás kérdése. Bár ez a helyzet az utóbbi időben sokat változott a filmek, színdarabok vagy épp a napi média területén, igazán jó, a témával foglalkozó könyv eddig nem volt jelen a magyar piacon.

Ezt az űrt töltheti be a korábban a Sláger Rádió műsorvezetőjeként ismertséget szerző Vas Maya műve, a Kapcsolatok szivárványa, mely tizennégy független, egymástól gyökeresen eltérő történeten keresztül mutatja be a magyar homoszexuálisok helyzetét. A mélyinterjú mint műfaj szerencsés választás, mert így a kérdező csupán az beszélgetés irányítója, véleménye, nézőpontja azonban nem kap lényeges szerepet, s a hangsúly a célkeresztben lévő, élete egy nehéz témájáról valló riportalanyon maradhat.

 

Bár Vas Maya saját elmondása szerint nem rendelkezik semmilyen pszichológiai irányú képzettséggel, a jelenleg televíziós szerkesztőként dolgozó szerző valóban nagy rálátással rendelkezik kapcsolati kérdésekre, hisz a válságba jutott párok éveken keresztül fordulhattak hozzá a Szerelem hullámhosszán rádióműsoron keresztül. Bár a rádió, s vele a sokak számára állandó esti program nincs többé, az adások százai során szerzett tapasztalat megmarad, melyet Vas Maya most más minőségben is kamatoztathat.

 

Mint említettük, a tizennégy történetben – azon kívül, hogy szereplői egytől egyig melegek – gyakorlatilag semmi közös nincs sem társadalmi, sem lelki, sem bármilyen más értelemben, ez legfeljebb a sztereotípiákat kedvelőknek okozhat csalódást. Az olvasóknak annál kevésbé, hisz különböző mondanivalókon keresztül a jelenség más-más, kevéssé közismert vonásait ismerhetik meg. Habár a szerző elmondása szerint eredetileg nem volt koncepció az, hogy ennyire eltérő hátterű embereket állítson magnója célkeresztjébe,, tény, hogy szerencséje volt, hisz számos különböző képrészlet segítségével mi, olvasók is hamarabb tudunk saját elképzelést alkotni a témával kapcsolatban.

 

Homoszexualitás létezik – ezzel kapcsolatban kár homokba dugni a fejünket. Hogy kinek mi a kérdéssel kapcsolatos véleménye, az természetesen magánügy, mindazonáltal felelőtlenség anélkül nyilatkozni a kérdésről, hogy előtte normálisan utána ne jártunk volna. Ebben a tekintetben pedig Vas Maya könyve egy érdekes, informatív, emberi, s mindezek miatt ajánlható mű mindazok számára, akik egy kicsit jobban meg szeretnék ismerni embertársaik hátterét.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…