2024. 06. 23. vasárnap

Zoltán
1 EUR 397 HUF
1 GBP 470 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Az ápolókat köszöntötték a Piros Orr Bohócdoktorok

Az ápolókat köszöntötték a Piros Orr Bohócdoktorok

Látványos VirágcsokORR-ral köszöntötték az ápolókat és a nővéreket a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából. A bohócdoktori vizitek során a nővérekkel szorosan működnek együtt, ezt a közös munkát köszönték meg Miskolcon, a B.A.Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórházban.

„A nevetés gyógyít!”

A Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány bohócdoktorai 23 éve visznek mosolyt és vidámságot a kórházak falai közé. Az alapítvány 30 bohócdoktora 15 gyermekkórházat látogat heti rendszerességgel, ez idő alatt az ápolókkal karöltve közel 350.000 beteg gyermek gyógyulásához járultak hozzá. A szakképzett ápolókkal való együttműködés nélkülözhetetlen munkájuk sikeréhez.

Együttműködés a beteg gyermekek érdekében

A bohócdoktorok sikeres tevékenységében fontos szerepe van az ápolókkal és a nővérekkel történő csapatmunkának, ezért köszönték meg a munkájukat a piros orrokkal díszített virágcsokORR-ral. A vizitek előtt a nővérek minden esetben tájékoztatják a bohócdoktorokat a gyerekek állapotáról, hiszen a kórterembe lépve a másodperc töredéke alatt kell alkalmazkodniuk az aktuális helyzethez és hangulathoz. A kórházi dolgozók visszajelzése az, hogy az ő vállukról is vesznek le terhet a bohócdoktorok. Amikor mennek a beteg gyerekekhez, sokszor a nővéreket is nevetésre bírják, így könnyebben, vidámabban megy a munka.

„Tapasztalatok azt mutatják, hogy az a hely, ahol a bohócdoktoraink megjelennek, rögtön vidámabbá válik. A humort használják a feszültség oldására, és hogy eltereljék a gyerekek és szüleik figyelmét a fájdalomról és enyhítsék a szorongásukat. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a bohócdoktorok folyamatos szakmai, valamint speciális kórházi helyzetekre vonatkozó képzésére.” – mondta Rékay Ágnes, a Piros Orr Bohócdoktorok Alapítvány ügyvezető igazgatója.

„Régebben a kórházakat rendkívül nagy szigorúság jellemezte, a szülők is csak hetente egyszer látogathatták gyermeküket. Szerencsére azóta sok minden változott annak érdekében, hogy a kórházi hangulat jobban elviselhető, akár még kellemesebb is legyen. A gyógyuláshoz – sok minden más mellett – a közérzet javítása is nagyban hozzájárul.” – nyilatkozta Dr. Cserháti Endre, egyetemi tanár, a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika professzora. – „23 esztendő telt el azóta, hogy először találkoztam a Piros Orr Bohócdoktorokkal, akiknek éppen az a küldetése, hogy tréfákkal, játékkal a gyerekeket jobb kedvre derítsék. Nagy örömünkre szolgál, hogy 1996-ban a Semmelweis Egyetem I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán kezdték meg munkájukat Magyarországon.” – mondta el.

Hogyan segít az Intenzív Mosoly program?

A Piros Orr Bohócdoktorok már a műtétre várakozó gyermekek gyógyulását is segítik. Ebben az esetben a műtétek előtt a gyermekkórházak gégészeti és sebészeti osztályán teremt barátságos, oldott légkört a bohócdoktor. Kora reggel egyeztet a nővérekkel a vizsgálatokról és a műtétekről. Az érkező gyerekeket a nővér a bohócdoktorral együtt fogadja, a délelőtt folyamán a műtétek előkészületei pedig egy nagy közös játékká válnak. A bohócdoktor vezeti fel a soron következő vizsgálatot, a gyermeket a műtőig kíséri, majd a beavatkozás után az osztályon várja, és humorral segíti át ezeken a feszültséggel teli órákon, támogatva ezzel az orvosok és a nővérek munkáját is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Irodalmi Éjszakát rendez a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtár (Miskolc, Mindszent tér 2.). 2024. június 28-án, pénteken 18-24 óra között. A szervez…