2024. 04. 21. vasárnap

Konrád
1 EUR 395 HUF
1 GBP 462 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Arany János és a humor – Nyiri Péter irodalomtörténész előadása

Arany János és a humor – Nyiri Péter irodalomtörténész előadása

A Múzeumok Őszi Fesztiválja elnevezésű országos rendezvénysorozat idei központi témája – az Arany János- és a Szabó Magda-emlékévben – az irodalom, melynek kapcsán ezúttal még szélesebbre nyitjuk múzeumunk ajtaját (Sz. M.). Ez alkalommal Arany János kerül a középpontba: a festőművészetben jeleskedő kortársainak művei között róla beszélgetünk Képtárunkban.
A 200 éve született Arany János a humornak is mestere volt. Megvolt a véleménye a társadalmi problémákról, a politikáról, vagy éppen a kardos nyelvőrökről (De mivel verba valent usu,
Halad a nyelv, akárhogy nyúzzu(k).), és képes volt ezt a legékesebben kifejezni sajátos stílusával. Nagy segítségére volt műveltsége és gazdag szókincse – a magyar irodalomban Arany János használta a legtöbb egyedi szót, mintegy hatvan-ezret –, valamint az a fajta játékosság, ahogyan a magyar nyelvhez nyúlt. „Oly sokféle alakú, oly sok halmazállapotban jelentkezik humora, akár a víz a külvilágban” – írta róla Riedl Frigyes. Olykor mélabús, szomorkás ez a hang, máskor önkritikus, maga és mások elé tükröt tartó, de lehet népies, harsányan nevettető, sőt még képrejtvényes is. A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Nyiri Péter irodalomtörténész előadása a nagy költő e talán kevésbé ismert világába vezet be: derűs nyelvi-irodalmi kalandozásra hív minden érdeklődőt.
A programnak Képtárunk ad helyszínt. Megcsodálhatók gyűjteményünk azon darabjai, amelyeket Arany János kortársai – például Rombauer János, Barabás Miklós, Lotz Károly, Than Mór, Paál László – festettek.
Az előadás után lehetőség nyílik közvetlen beszélgetésre egy illatos, meleg tea mellett.

Időpont: 2017. október 30. 16.30
Helyszín: Herman Ottó Múzeum Képtárába (Miskolc Görgey A. u. 28)

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Miskolc mind a 18 körzetében indít képviselőjelöltet az önkormányzati választásokon a Mi Hazánk. Jómagam képviselő- és polgármesterjelöltként is megmé…